ČUDO OD DETETA! Sin Lidije i Aleksandra ima samo 9 godina: Uskoro diplomira elektrotehniku, a onda će medicinu, pa kreće na doktorske!

0

Dečak genije iz Belgije na putu je da diplomira na fakultetu a ima svega devet godina. Loren Simons studira elektroinženjering na Univerzitetu tehnologije Ajndhoven (TUE), težak fakultet čak i za prosečnog, starijeg studenta, a osoblje kaže je on “prosto jedinstven”.

Loren, koji živi u Amsterdamu, treba da diplomira u decembru a njegov plan je da potom doktorira dok paralelno studira medicinu. Dečak potiče iz porodice lekara. Njegovi roditelji Lidija i Aleksander Simons kažu da su mislili da Lorenovi baka i deda preteruju kad su rekli da je mališan nadaren, ali ubrzo ih je njegov učitelj razuverio.

– Primetili su nešto veoma posebno u vezi Lorena – kaže Lidija.

Dečak je testiran više puta dok su profesori pokušavali da ustanove domašaj njegovih talenata.

– Rekli su nam da je on kao sunđer – ističe Aleksander.

Lorenovi roditelji još ne znaju zašto je njihov mali genije sposoban da uči tako brzo.

– Jela sam mnogo ribe tokom trudnoće – šali se Lidija.

Univerzitet je takođe omogućio dečaku da završi studije brže od ostalih studenata.

– To nije neobično – kaže Sjerd Hulshof, edukacioni direktor TUE.

– Posebni studenti, koji imaju dobre razloge da to rade, mogu dobiti prilagođen raspored. Na sličan način mi pomažemo studentima koji su vrhunski sportisti. Hulshof je dodao da je Loren “prosto jedinstven”.

– On je najbrži student kojeg smo ikad imali. Ne samo što je hiper inteligentan, takođe je veoma simpatičan dečak – istakao je Hulshof.

Njegov koeficijent inteligencije je kako prenosi “Indipendent” najmanje 145. Lorenov tutor kaže da je dečak tri puta inteligentniji od njegovog sledećeg najpametnijeg učenika.

Loren je za CNN izjavio da je njegov omiljeni predmet elektroinženjering i da će takođe “malo studirati medicinu”.

Njegov napredak nije prošao neprimećeno i već ga traže prestižni univerziteti širom sveta, ali Lorenovi roditelji nisu rekli koji od njih njihov sin razmatra za svoj doktorat.

– Upijanje informacija nije problem za Lorena. Mislim da će fokus biti na istraživanju i primeni znanja u otkrivanju novih stvari – ocenio je dečakov otac.

-Želim da idem u Kaliforniju, tamo je lepo vreme – kaže Loren.

Profesori sa najboljih američkih univerziteta već se lome oko Lorena, nudeći mu programe za master i doktorat. Neki su mu već zadali domaće zadatke nakon neformalnog intervjua preko “Skajpa”.

– Ako ode u Ameriku ići ćemo sa njim – kaže Lorenov otac.

Iako dečak uči mnogo brže od ostalih, njegovi roditelji veoma paze da ne provede sve vreme okružen knjigama, već da i uživa u svom detinjstvu.

– Ne želimo da postane previše ozbiljan. On radi šta god poželi. Moramo pronaći ravnotežu između njegovih talenata i njegovog detinjstva – ističe Aleksander.

Loren kaže da uživa u igri sa svojim psom Semijem i igricama na svom telefonu, baš kao i drugi dečaci. Ipak, za razliku od ostalih devetogodišnjaka on je već razradio šta želi da radi u životu – a to je da se bavi razvojem veštačkih organa.

U međuvremu, Lorenu ostaje da diplomira i izabere sledeću instituciju kako bi nastavio svoje akademsko putovanje. Sva je prilika da će Loren, koji takođe sanja da postane hirurg za srce ili astronaut, oboriti rekord koji je od 1994. držao Majkl Kirni, koji je diplomirao na Univerzitetu Alabama kad je imao 10 godina.Pre toga će provesti odmor u Japanu koji je, nesumnjivo, zaslužen odmor.

 

Alo

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime