Facebook optužio korisnike za skandal sa curenjem podataka, pa uneo važne izmene

0

Poslednjih nedelja svet ne prestaje da bruji o skandalu oko Facebooka i curenju privatnih podataka njegovih korisnika. Situacija je postala toliko ozbiljna da su milioni ljudi pozvali na masovno brisanje naloga pod #DeleteFacebook – što bi imalo smisla da to nisu radili – na samom Facebooku (dakle, bez da su sami obrisali svoje naloge).

Sada su se oglasili iz kompanije Facebook, koji su odgovornost za deljenje ovih podataka prebacili na korisnike, objasnivši im da je sve to zapravo njihova krivica, jer nisu uradili ono što je bilo potrebno.

– Prethodna nedelja pokazala nam je koliko još treba da radimo na tome da pomognemo ljudima da razumeju kako Facebook funkcioniše i da oni sami mogu da biraju šta od podataka će deliti sa drugima. Čuli smo jasno i glasno da je Facebook podešavanja o privatnosti teško pronaći, kao i neke druge važne alatke, zato moramo da informišemo ljude bolje – napisali su iz Facebooka.

Tako, ako ste i vi među ovim neinformisanima, da znate šta vam je činiti – ako koristite Facebook na računaru, privacy prečica odvešće vas na proveru podešavanja privatnosti, ali će izgledati više kao sekcija za najčešće postavljana pitanja, nego što će vam zapravo ponuditi da promenite bilo koja podešavanja. Ali na mobilnoj aplikaciji biće vam olakšano da svoj nalog učinite bezbednijim – biće dodata autentifikacija u dva koraka, jača kontrola ko može da vidi vaše postove, kao i druge alatke. Takođe, ova dodatna podešavanja sigurnosti omogućiće vam da obrišete sve što ste ikada šerovali ili na šta ste reagovali, kao i vašu istoriju pretraga.

Facebook vam je sada olakšao i da proverite kako vas targetiraju oglasi. Možete i skinuti kopiju svih svojih Facebook podataka (fotografije, kontakte, objave na tajmlajnu). Ukoliko smatrate da ovo nije dovoljno i ne verujete Facebooku na reč, postoje i ekstenzije za internet pretraživače koje će blokirati bilo kakvo deljenje vaših podataka sa Facebooka.

Ipak, jednu stvar vam nisu olakšali – brisanje naloga. Postoji opcija da ga deaktivirate, ali to će zapravo samo sakriti vaš profil, neće ga potpuno ukloniti. I dalje morate da guglate kako da dođete do stranice za brisanje, a potom ručno da pošaljete zahtev i čekate do 90 dana da vam ga odobre. Ovo se najverovatnije neće u skorije vreme promeniti, jer Facebooku (posebno nakon ovog skandala) ide na ruku ova komplikacija, budući da će mnogi odustati jer zahteva previše „cimanja“. A zna se da smo mi aktivisti samo kada treba do dva puta da se klikne. Zato je i propala #DeleteFacebook revolucija, kao i mnoge druge.

Izvor: Noizz.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime