Holivudske zvezde koje su (verovatno) bile špijuni

0

Skandali, speltke, afere, prevare, alkohol, droga, poroci i još mnogo toga povezuje se sa Holivudom. Na žalost mnogima su ovo glavne asocijacije na Holivud, pored naravno para i slave. Nekada su se holivudske zvezde, osim toga što su svojim skandalima punile žutu štampu i pored toga što su zabavaljale široke narodne mase, bavile i nekim ozbiljinijim stvarima.

Naime, vreme pokazuje da su mnoge holivudske zvezde bili i špijuni, odnosno saradnici raznih obaveštajnih službi. Ipak, za mnoge nikada to nije zvanično potvrđeno. Verovatno je da za neke zvezde nikada nećemo ni saznati da li su nekad bili bliski nekim obaveštajnim službama ili tajnim društvima. Ipak, za neke zvezde se toliko pričalo, da je sva prilika da jesu bili špijuni svog vremena.

Greta Garbo i odavanje informacija o poznatim američkim biznismenima

Ne može se reći da je danas lako doći do uticajnih i poznatih ličnosti, ali se svakako može reći da ih je danas mnogo lakše prisluškivati. Špijunska oprema, poput prisluškivača i druge opreme za prisluškivanje i praćenje mobilnih telefona, je dostupna gotovo svima danas. Međutim, tadašnji šijuni su se dovijali na različite načine i mnogo su više rizikovali. Informacije su prenosili usmenim putem, a tako su ih i saznavali. Ono što je interesatno jesu i navodi da je poznata američka glumica švedskog porekla Greta Garbo bila špijunka. Ona je koristila svoje ime i svoj položaj i uticaj, kako bi stupala u kontakt sa američkim biznismenima, a sa mnogima od njih se i svakako poznavala upravo zahvaljujući poslu kojim se bavila. Smatra se da je od njih da pokušavala da prikupi mnoge važne informacije koje je zatim prenosila britanskoj tajnoj službi. Naravno da ove informacije nikada nisu potvrđene, ali se o njima mnogo pisalo.

Keri Grant i FBI

Za neke slavne ličnosti se smatralo i da su bili primorani da sarađuju sa obaveštajnim službama. Na primer, smatralo se da je Keri Grant, nekadašnja zvezda Holivuda, zapravo bio primoran na neki način da bude špijun. Naime, njega je su za vreme Drugog svetskog rata vrbovali Saveznici i FBI-a i dali mu dosta težak zadatak. Naime, morao je da prati i da prisluškuje svoje kolege. Ne treba napominjati da tada nisu postojali profesionalni prisluškivači, niti bilo šta od profesioanlne opreme. Keri Grant je morao da prati njihovo ponašanje i da pokuša da uoči eventualno fašističko i nacističko ponašanje među njima. Takođe, pratio je i sopstvenu ženu, za koju se verovalo da šalje pare nacistima.

Sterling Hejden – još jedan dvostruki igrač

Američki glumac Sterling Hejden igrao je više uloga odjednom. Naime, profesionalno je bio glumac, a privatno špijun. Interesatno je to što je on radio za američku vladu i ovo nisu spekulacije, već činjenice koje su potvrđene. Za mnoge poznate holivudske ličnosti se samo prepostavljalo da rade kao špijuni, ali za Sterlinga Hajdena je to i potvrđeno. On je takođe u toku Drugog svetskog rata radio za obaveštajnu službu Sjedinjenih Američkih Država. Najzanimljivija stvar je što je svoje špijunske dužnosti obavljao na prostorima bivše Jugoslavije. Naime, on je u Hrvatskoj špijunirao fašistički pokret, odnosno pratio je njegovo nastajanje i delovanje.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime