OVO JE 10 NAJBOGATIJIH PORODICA NA SVETU: Imaju prihod kao Nemačka, Francuska i Velika Britanija zajedno

0

Deset najbogatijih porodica na svetu ima šokantan kolektivni prihod od 3,4 triliona dolara, što je ravno sa BDP-om Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

10. Dima (Francuska)

Porodica Dima iz Francuske u čijem se vlasništvu nalazi brend Hermes ima bogatstvo vredno 49,2 milijarde dolara. Prvi novac za porodicu Dima zaradio je pokojni Tjeri Hermes 1837. godine. U 21. veku ova marka prerasla je u globalni modni brend.

9. Brin (SAD)

Na devetom mestu nalazi se porodica Brin iz Sjedinjenih Američkih Država, njihovo bogatstvo procenjeno je na 51,1 milijarde dolara. Sergej Brin je internet tehnološki moćnik i suosnivač kompanija poput Gugla i Larija.

Trenutno obavlja dužnost predsednika u matičnoj kompaniji Alphabet Inc. Brinovo bogatstvo deli se između njegovo dvoje dece. Nedavno se razveo od svoje supruge Ane Vrojicicki, koja je i sama bogata, a procenjena vrednost njenog bogatstva je 480 miliona dolara.

Sergej Brin sa suprugom Nikol Šanahan
SERGEJ BRIN SA SUPRUGOM NIKOL ŠANAHANFOTO: EPA/MONICA M. DAVEY

8. Ambani (Indija)

Bogatstvo porodice Ambani iz Indije procenjeno je na 52,3 milijarde dolara. Dhirubhai Ambani bio je suosnivač kompanije Reliance Industris. Njegovo bogatstvo se deli ravnomerno između njegovih sinova koji danas deluju kao većinski deoničari kompanije.

7. Pejdž (SAD)

Porodica Pejdž iz Sjedinjenih Država ima bogatstvo koje je procenjeno na 52,4 milijarde dolara. Lari Pajdž je suosnivač Gugla, a sada je izvršni direktor firme Alphabet Inc. Svoje bogatstvo deli sa suprugom Lusindom Sautvort i njihovo dvoje dece.

6. Albreht (Nemačka)

Porodica Albreht iz Nemačke ima bogatstvo vredno 53,5 milijardi dolara. Novac su zaradila dva brata Karl i Teo Albreht koji su osnivači supermarketa Aldi. Lancima sada upravljaju njihova deca.

5. Čakri (Tajland)

Na petom mestu nalazi se porodica Čakri iz Tajlanda. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 60 milijardi dolara. Porodica Čakri poslednjih 237 godina je vladala na Tajlandu, a stanovništvo se prema njima odnosi s poštovanjem. Porodicu čini 22 monarha koji kontrolišu bogatstvo od 60 milijardi dolara.

4. Elison (SAD)

Porodica Elison iz Sjedinjenih Država na četvrtom je mestu. Teški su čak 61,8 milijardi dolara. Lari Elison suosnivač je globalne korporacije Orakl.

Lari Edison
LARI EDISONFOTO: EPA/JOHN G. MABANGLO

3. Zakerberg (SAD)

Na trećem mestu je porodica Zakerberg iz Sjedinjenih Država. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 63 milijarde dolara. Na čelu ove porodice je Mark Zakerberg, osnivač carstva. Svoje ogromno bogatstvo deli sa suprugom Prisilom Chan i dve ćerke. Nedavno je Mark rekao da će veliki deo svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Mark Zakerberg i supruga Prisila Čen
MARK ZAKERBERG I SUPRUGA PRISILA ČENFOTO: PROFIMEDIA

2. Slim (Meksiko)

Porodica Slim iz Meksika ima bogatstvo vredno 64,9 milijardi dolara. Ova porodica bila je najbogatija na svetu u periodu između 2010. i 2013. godine. Porodica je bogatstvo stekla s kompanijom Grupo Karso.

Karlos Slim
KARLOS SLIMFOTO: EPA / LEONARDO MUNOZ

1. Mars (SAD)

Porodica Mars iz Sjedinjenih Država na prvom je mestu najbogatijih porodica na svetu. Njihovo bogatstvo procenjeno je na 70,8 milijardi dolara. Vlasnici su kompanije Mars.

Klix.ba

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime