Hitno! Sud u Hagu izdao naređenje Izraelu! Haos ispred sudnice! (VIDEO)

0
Foto: Skrinsot Tviter

Međunardoni sud pravde UN u Hagu nije danas naredio Izraelu da prekine kopnenu ofanzivu u Gazi, već da učini sve što je u njegovoj moći da spreči dela genocida.

– Izrael mora das preduzme sve neophodne mere i spreči sva dela koja potpadaju pod Konvenciju o genocidu – rekla je predsednica suda Džoan Donahju.

Sud, ipak, nije usvojio hitan zahtev Južne Adfrike da naredi prekid vatre u Pojasu Gaze.

Sud je odbio zahtev Izraela da obaci tužbu, navodeći da je Južna Afrika pokazala dovoljno dokaza da je slučaj protiv Izraela validan i, „da je moguće da je počinjen genocid“, kao i da je sud nadležan u ovom slučaju.

„Akcije Izraela u Gazi mogu predstavljati genocid, sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, određena etnička grupa, Palestinci“, izjavila je sudija Donahju.

Sudija Donahju istakla je da se ljudska prava Palestinaca u Pojasu Gaze, koja je u svojoj optužbi navela Južna Afrika, moraju poštovati, uključujući da budu zaštićeni od dela genocida. MSP je zaključio da su Palestinci zaštićena grupa prema konvenciji o genocidu, prenosi Gardijan.

Od početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. septembra u operacijama izraelske vojske poginulo je više od 25.700, a povređeno oko 63.000 Palestinaca u Pojasu Gaze.

Ispred suda je organizovan protest Izraelaca, nosili su izraelske zstave i slike talaca koje je oteo Hamas.

Odluku suda čekali su i propalestinski demonstranti:

Izvor: Informer

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime