KO JE SRPSKI LEKAR OPTUŽEN ZA TROVANJE KOLEGA? Detalji iz njegovog života su BESPREKORNI

0

Velikić je u razgovoru sa policijom negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret

“Izabrao sam medicinu kako bih pomogao ljudima, ali i zato što ova nauka nudi prostor neograničene kreativnosti, a samim tim i priliku za stalno učenje novih stvari”, rekao je mladi srpski doktor Vid Velikić, koji je uhapšen u Beču zbog sumnje da je otrovao kolege, u jednom od ranijih intervjua za austrijske medije.

Vid Velikić uhapšen je u Beču zbog sumnje da je kolegama poslužio otrovnu tortu u koju je prethodno ubrizgao koktel sedativa, zbog čega je jedan od njih završio u bolnici. Najpre se mislilo da su se medicinari zarazili koronom, ali su analizom krvi hospitalizovanog muškarca otkriveni lekovi u njegovom organizmu. Policija je ubrzo “sklopila kockice” i trag je vodio do mladog lekara Velikića, koji je i ranije imao neobičnih problema sa kolegama.

Ova vest odjeknula je kao bomba, posebno u srpskim medijima, jer je Vid Velikić sin Dragana Velikića, našeg nagrađivanog pisca koji je 2005. godine bio ambasador Srbije u Austriji.

Upravo taj trenutak u očevoj karijeri Vida je naveo da svoje školovanje, zatim i karijeru, nastavi u Austriji, što je i sam Vid ispričao u intervjuu za portal “kosmo.at”.

– Medicinski fakultet u Beču jedna je od najvažnijih istraživačkih institucija u Evropi i ima jednu od najvećih bolnica, AKH u kojoj trenutno radim. Dobre strane su lični doprinos društvu i radu, koji je pre svega humani. Loša strana je vremenska dimenzija rada i stres – rekao je u intervjuu Velikić.

Kako je dalje navedeno u tekstu o njemu, on čak predaje i studentima i pokušava da ih “što bolje pripremi za buduću profesiju kao lekari”. Ostale ambicije su mu forenzička psihijatrija i završavanje specijalističke obuke iz neurologije i psihijatrije.

Potpuno paradoksalno u ovom trenutku, ako se uzme u obzir da je Velikić trenutno iza rešetaka zbog sumnje da je trovao kolege, jeste završnica intervjua u kom Velikić kaže da bi “zdravlje trebalo biti prioritet za sve”.

Sa druge strane, njegov otac, književnik Dragan Velikić, koga je “Blic” kontaktirao u vezi sa Vidovim hapšnjem koje on nije želeo da komentariše, dvostruki je dobitnik nagrade za roman godine. Član je Srpskog književnog društva, piše romane, eseje, priče i kolumne za cenjene nedeljnike i mesečnike.

Odrastao je u Puli, na beogradskom Filološkom fakultetu je završio svetsku književnost. Više puta je u intevjuima isticao koliko je vezan za svog sina Vida, ali i ponosan na njega.

– Sin Vid je moj najveći razlog za ponos. Ne bih menjao ništa u svojoj prošlosti, što nikako ne znači da nisam grešio, niti da mi se život ostvarivao u najboljojoj varijanti. Međutim, naknadne korekcije, i kada bi bile moguće, nastale bi intervencijom sveznajućeg pripovedača, a to je negacija onog najuzbudljivijeg u životu – iskustva prvog puta. Vrednost života je u njegovom totalitetu i neponovljivosti.I propušteno je biografija, zapisao sam u Ruskom prozoru – kazao je Velikić u jednom intervjuu.

Motiv neuzvraćena ljubav?

Velikić je u razgovoru sa policijom negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret, što je za austrijske medije potvrdio i njegov branilac, rekavši da za sada “ne može više da komentariše budući da se još nije dovoljno upoznao sa predmetom”.

Uprkos tome, motiv koji je Velikića naveo na ovako sumanut potez bila je, sumnja se, neuzvraćena ljubav, pošto je želeo da započne vezu sa jednom koleginicom s posla. Takođe, njegove kolege su, prema pisanju austrijskih medija, potvrdile da je Velikić i ranije imao čudne trenutke u svom ponašanju i da ih je proganjao.

Espreso, Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime