VREBAĆE NAS DO TAČNO OVOG MOMENTA, A ONDA…Srpski virusolog otkrio da li će korona nestali ili se vratiti jača!

0

Virusolog Ana Gligić rekla je da je epidemiološku situaciju trebalo upoznati, ali da je njoj lično bilo čudno da je broj zaraženih i umrlih toliko veliki

Na kraju 12. nedelje Srbija se nalazi na izlasku epidemije, saglasni su stručnjci. Smanjuje se broj novozaraženih, a sve je manji broj pacijenata koji se nalaze na respiratoru. Kada je u pitanju drugi talas, epidemiolozi smatraju da, i ako se pojavi, virus će biti dosta slabiji.

Prema podacima nakon jučerašnjeg preseka u 15 časova, od 5.215 testiranih, u Srbiji su virusom korona zaražene još 54 osobe, dok je, nažalost, još jedna osoba preminula. Da se virus polako povlači sa ovih prostora svedoči podatak da je 6.524 izlečenih, dok je na respiratoru samo osam pacijenata. Od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji su registrovana 11.354 slučaja, a preminule su 242 osobe.

Virusolog Ana Gligić rekla je da je epidemiološku situaciju trebalo upoznati, ali da je njoj lično bilo čudno da je broj zaraženih i umrlih toliko veliki.

– Najvažnije je bilo saznati način prenošenja, jer se u startu govorilo da je to kapljično. Za mene je bilo čudno da je 1.000 slučajeva dnevno i rekla sam – da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge, ne bi bilo ovako – kazala je za TV “Prva” dr Gligić.

Zbog toga smatra da se virus prenosi i vazduhom.

– Nije uobičajeno da postoji ovako veliki broj kontakata za virusne infekcije. Ovaj virus je bio potpuno nepoznat po načinu prenošenja, održavanju u spoljašnjoj sredini, po kliničkoj slici. Trebalo je upoznati epidemiološku situaciju, a zatim krenuti na ispitivanje virusa – smatra ova doktorka.

Virus je ostao isti, ističe, ali su se na njemu dogodile određene promene.

– Za njega su divlje životinje prirodni domaćini. Prelaskom na čoveka došao je na neprirodnu i neadekvatnu podlogu i zbog toga počeo da slabi. Tako se prave i žive vakcine, kada virus u laboratoriji stavimo na neprirodne ćelije da bi oslabio – objasnila je ona.

Kako je kazala, kad virus toliko oslabi, epidemija mora da se završi.

– Mora se paziti još, ali virus je ušao u slepu ulicu i tu mora da završi. Dok ne dođe do toga, on napravi ogromne ekonomske štete i urušava zdravstveni sistem koji nije spreman na ovoliki broj slučajeva, a naročito teških slučajeva – istakla je dr Gligić.

Mišljenja je da vrlo verovatno neće doći do drugog talasa epidemije, jer će virus oslabiti, a merama će biti iskorenjen za izvesno vreme.

– Virus je nepoznat i sve je moguće, ali smatram da nećemo imati drugog talasa. Ako se ponovi u zimskom periodu, biće veći broj slučajeva, ali ne više ovako. Međutim, fenotipski uticaji, odnosno svi uticaji iz spoljašnje sredine utiču na promene u strukturi virusa. Te promene mogu da učine da se povampire obični virusi koji su uspavani u prirodi i tako postanu vrlo patogeni po čoveka. Mi ćemo se izvući iz korone, ali će nas ona zauvek bombardovati iz prirode – tvrdi dr Gligić.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon istakao je da se Srbija nalazi na izlasku iz epidemije.

– Izlazimo iz 12. nedelje i ulazimo u period sporadičnog javljanja slučajeva kojih će biti dok se epidemija ne ugasi. Juče je pozitivnih nalaza bilo 0,8 odsto, te kad padne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje – objasnio je za RTS dr Kon.

Dodao je da su i tokom juna moguća otkrivanja slučajeva u nekim “džepovima”.

– Očekuje se da i u narednim danima ne bude smrtnih slučajeva i da se vremenom može očekivati i nula pozitivnih na virus korona. Ipak, dok god je virus u cirkulaciji, može da uđe u kolektiv gde su osetljivi ljudi, može da se pojavi bilo gde i da izazove smrtno oboljenje – istakao je on i dodao da zasad neće doći do otvaranja domova za stare.

Kako je kazao, besmisleno je nositi maske na otvorenom, osim ako se prilazi na bliže od metar. Ipak, maske će biti neophodne i tokom leta u pojedinim situacijama.

– Obavezujuće su za starije od 65 i hronične bolesnike i oni tokom ovog perioda treba da ih nose dok ne bude virusa uopšte. Kad objavimo da je nula, mogu da se opuste – naglasio je Kon.

IGM antitela pokazuju da neko još ima virus

Kada je reč o testiranju na antitela, Kon je ukazao da sa njima treba biti oprezan pošto jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom.

– To je jedini pouzdan nalaz. Ako je pozitivan, bilo na IGG ili IGM, moraju da idu kod infektologa, virusologa ili imunologa, oni mogu da objasne šta to znači. Taj čovek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se odluči šta dalje – kazao je Kon.

Doktorka Gligić objasnila je da ako neko ima IGM antitela – reč je o svežoj infekciji i možda još nosi virus, dok prisustvo IGG antitela govori da je neko preležao koronu.

KBC Zvezdara više nije Covid bolnica

Kliničko-bolnički centar Zvezdara od juče više nije Covid bolnica, a tačan datum početka rada nakon obavljenih svih epidemioloških procedura, između ostalog i testiranje zaposlenih, biće objavljen na bolničkom sajtu.

– U danima koji slede vršiće se dezinfekcija prostorija i inventara, testiranje svih 1.800 zaposlenih i po završetku svih procedura i smernica od strane epidemiologa, KBC Zvezdara je spremna za rad – navodi se u saopštenju KBC.

Iz bolnice preciziraju da će tačan datum početka rada, nakon sprovođenja svih epidemioloških procedura koje se vrše u skladu sa preporukama, biti blagovremeno postavljen na sajtu KBC Zvezdara.

Espreso Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime