Krvarenje u trudnoći – kada je znak za uzbunu?

0

Pojava krvi na vešu kod trudnice u određenom periodu trudnoće može izazvati zabrinutost da li je sa njenom bebom sve u redu. Uvek je najbolja opcija da odmah obavestite svog ginekologa koji će vas, ako smatra da je neophodno, uputiti na neke dalje preglede.

U principu, krvarenje u prvom trimestru je učestala pojava, pa buduće mame nemaju razloga za brigu.

Mogući uzroci krvarenja u prvom trimestru

Prema statističkim podacima, svaka peta trudnica može imati neki vid krvarenja u trudnoći. Uglavnom se radi o potpuno normalnoj pojavi, dok u određenim situacijama može ukazivati i na neku ozbiljniju vrstu problema. U nastavku teksta opisaćemo vam najčešće uzroke koji mogu dovesti do krvarenja u nekom periodu trudnoće.

Krvarenje zbog potiskivanja materice

Kada govorimo o prvim mesecima trudnoće, krvarenje uglavnom nastaje usled usađivanja oplođene jajne ćelije u sam zid materice. U ovom periodu žene još uvek ne znaju da su trudne pa pojavu krvi na vešu mogu povezati sa početkom menstruacije. Uglavnom se radi o krvarenju koje kratko traje (par sati ili par dana) i ono se naziva implantacijsko krvarenje.

Krvarenje koje može ukazivati na pobačaj

Skoro svaka druga žena koja vidi krv u toku trudnoće pomisli da se radi o pobačaju. Ipak, reći ćemo vam da ako krvarite ne znači da ćete i izgubiti bebu, naročito ako pored krvarenja nemate i druge simptome poput jakih grčeva u predelu materice.

Promene u grliću materice  – sve učestaliji razlog

Može vam se desiti da u prvim mesecima trudnoće nakon seksualnog odnosa ili nakon rađenog papa testa prokrvarite. Tada nemate razloga za brigu. S obzirom da se radi o direktom kontaktu sa grlićem materice, tokom same trudnoće višak krvi može doći do njega i izazvati krvarenje.

Možda imate neku vrstu infekcije?

Još jedan od mogućih uzročnika krvarenja u prvom trimestru jeste infekcija vagine ili grlića kao i pojava neke seksualno prenosive bolesti poput hlamidije ili herpesa. Ako sumnjate da se radi o nekom obliku infekcije, savetujemo vas da se odmah obratite izabranog ginekologu za pomoć.

Šta kada se krvarenje javi u drugom ili trećem trimestru?

Krvarenje koje se javlja u drugom ili trećem trimestru već može ukazivati na potencijalni problem kod buduće mame ili bebe. Neki od razloga mogu biti nisko usađena materica (samo u retkim slučajevima), zatim abrupcija ili ruptura materice kada dođe do otvaranja ožiljka koji je nastao nakon prethodnog carskog reza itd.

Generalno, svako krvarenje koje se javi pre 37. nedelje trudnoće može ukazivati na prerani porođaj. Uz krvarenje još neki od simptoma koji mogu ukazivati na prerani porođaj su bolovi u donjem delu stomaka, pojava kontrakcija i vaginalnog iscedka, povremen bol u donjem delu leđa i sl.

Kako reagovati kada primetite krv?

Za početak, nemojte odmah da paničite. U najkraćem roku kontaktirajte svog ginekologa i objasnite mu šta se desilo, kakve simptome ste u tom trenutku osetile itd. Ginekolog će vam shodno vašim rečima zakazati vanredni pregled i uputi vas na dalje kontrole i preglede ukoliko bude smatrao da su neophodni. Krvarenje ne mora uvek da ukazuje na probleme sa bebom, i često je bezazlene prirode.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime