Kako adekvatno pripremiti sobu svog deteta za polazak u školu?

0

Bliži se nova školska godina, pa ukoliko ste jedan od roditelja kome ovog septembra dete polazi u školu, jasno vam je da u vašem domu neminovno mora doći do određenih promena. Osim razgovora sa svojim školarcem, jedna od posebnih roditeljskih obaveza je i renoviranje dečije sobe i njeno prilagođavanje uzrastu deteta.

Deca su vizuelna bića i lakše prihvataju nove stvari ukoliko se njima pristupa sa posebnom pažnjom. Veoma je važno da dete u početku ne doživi strah od nepoznatog ili negativne emocije, jer će odbijati svoju novu ulogu školarca.

Priprema i renoviranje dečje sobe ne mora nužno da bude skupo, već se potrudite da soba sadrži sve elemente koji su neophodni detetu za što efikasnije učenje i prilagođavanje. To podrazumeva prvenstveno pravljenje plana razmeštaja postojećeg nameštaja u dečjoj sobi i nabavke novog koji će biti potreban.

U zavisnosti od veličine sobe, svaka prostorija namenjena deci bi trebalo da poseduje deo za odmor, odlaganje, učenje i igranje. Pre nego što odvojite određeni deo novca za radni sto i stolice, imajte na umu da će vaše dete za nekoliko godina opet želeti da preuredi svoj kutak, pa shodno tome birajte komade nameštaja koje mogu koristiti duže vreme.

Svaka dečja soba bi trebalo da poseduje krevet gde će dete spavati i odmarati, radni sto i udobnu stolicu, gde će pisati domaće zadatke i učiti, kao i plakar, tj. mesto gde će odlagati svoje lične stvari i na taj način svoju sobu održavati urednom. Omiljene igračke trebalo bi držati na polici ili odložiti u posebnu kutiju, kako ne bi odvlačile pažnju prilikom učenja.

Neka dete bude sa vama tokom nabavke školskog asortimana – anatomski ranac za školu i školski pribor kao važni elementi svakog đaka

Osim renoviranja sobe i kupovine školskog nameštaja, nabavka školske opreme je još jedna obaveza na spisku kupovine. Za ovaj tip nabavke ne bi trebalo da štedite, naročito prilikom kupovine rančeva za školu. Anatomski ranac za školu preporučuje se za đake prvake, koji se po prvi put susreću sa novim obavezama i fizičkom opterećenju u vidu svakodnevnog nošenja knjiga. Zato su anatomski rančevi bitni, jer pružaju adekvatnu potporu kičmenom stubu deteta i ne dozvoljavaju da se njihova osetljiva kičma krivi pod teretom. Danas postoje različiti modeli ovih rančeva, a koji će biti izabran, zavisi od omiljenog junaka vašeg deteta, pa mu prepustite taj izbor. Školski pribor se sastoji od pernice, koja sadrži sve što je potrebno za učenje i rad, svezaka, opreme za fizičko vaspitanje i likovnu umetnost, kao i brojne sitnice koje možete nabaviti i tokom školske godine.

Posle kupovine, pomozite detetu da pravilno rasporedi svoj školski pribor i pronađe adekvatno mesto za svoj anatomski ranac za školu. Održavanje higijene će doprineti boljem snalaženju u prostoru i organizaciji u školi.

Kako pomoći detetu prilikom pokazivanja straha od nepoznatog?

Strah od polaska u školu je sasvim opravdan, jer dete nije sigurno šta ga sve čeka od septembra. Zato je potrebno da roditelji preuzmu glavnu ulogu pedagoga i odgovore na sva pitanja koja dete zbunjuju ili plaše. Ukoliko je potrebno, možete zajedno otići do buduće škole, kako bi se dete upoznalo sa prosvetnom ustanovom, pa čak i sa učiteljicom, ukoliko je potrebno.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime