Koliko koštaju zdravi zubi – da li su isplativiji “jeftiniji” stomatolozi?

0

Cene stomatoloških usluga se razliku od državnih do privatnih ordinacija. Pacijenti u Srbiji obično biraju stomatologa čije su cene povoljnije.To na žalost ne znači i da će pacijent dugoročno proći jeftinije a svakako ne znači da će usluga biti zadovoljavajućeg kvaliteta.

Stomatološke usluge u Srbiji su prilično jeftinije nego bilo gde u Evropi. To je jedan od razloga što je donekle dentalni turizam u Srbiji aktuelan. Međutim, takve usluge često nisu kvalitetne.

Prema svedočenju iskrenih stomatologa, jeftinije stomatološke usluge obično znače da se pri lečenju, popravljanu zuba, ili ugradnji implanta, koristio jeftiniji, kineski materijal, koji nema kvalitet, a neretko izaziva i zdravstvene probleme.

Sami pacijenti se prvo odlučuju za jeftinije stomatološke usluge, da bi kasnije kada dođe do komplikacija potražili rešenje kod odgovornih i stručnih stomatologa, čiji renome je poznat ali cene nisu omiljene.

U takvim slučajevima pacijenti zapravo plaćaju preskupo stomatološke usluge. Jer prvo plaćaju navodno jeftiniju varijantu popravki ili impanata, proteza i drugo, a potom kada vreme pokaže da je u pitanju loš kvalitet. Kada jeftini implanti dovedu do zagnojenja, pa moraju da se vade i menjaju, onda se isti pacijenti obraćaju stomatolozima za koje je dokazano da rade stručnije i bolje. Prvo plate jednu manju cenu za fuš stomatologiju, potom ih to sve košta duplo skuplje. Umesto da pristupe odgovorno pre svega prema sebi, zbog uštede od par stotina evra, dovode sebe u nezgodan i zdravstveni i finansijski položaj.

Saniranje štete nastale jeftinom a lošom stomatologijom, košta. Zatim ponovna ugradnja implanta ili popravka zuba ili izrada kvalitetnijih proteza, opet košta.

Umesto jedne cene, koja je nešto malo veća od “ispod” cene stomatologije, pacijenti na kraju plate tri cene.

Jedan pacijent nam je ispričao svoju nevolju sa jeftinom stomatologijom:

– Ugradio sam kod jednog zubara 5 implanata, po ceni 300 evra za komad. 1500 evra me je izašlo. Mislio sam da je i to preskupo. Ali su me svi uveravali da je taj zubar najjeftiniji i da bolje ne mogu proći. Posle par meseci su mi se tri implanta zagnojila. Kad sam se obratio zubaru kod koga sam ugradio te implante, on mi je odgovorio da ne daje nikakve garancije na implante i da ako hoću mogu da izvadim i ponovo ugradim druge ali da to košta isto kao i prvi put. Nisam hteo da se igram sa zdravljem i otišao sam kod ozbiljijeg zubara, za koga se zna da je skup, koji mi je sanirao problem i ponovo ugradio implante ali i dao garanciju od 10 godina za svaki implant. – objasnio je pacijent.

Ako ne želite da prođete skuplje, misleći da ćete proći jeftinije, pametnije je uputiti se odmah kod stomatologa čiji renome je poznat iako su usluge nešto malo skuplje.

O tome koliko zaista koštaju zdravi zubi možete se informisati OVDE a takođe možete postaviti i direktna pitanja stomatolozima OVDE.

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime