Oprema za zimske avanture uz koju je sve lakše

0

Volite sneg, planine, mokre kolovoze i zimske sportove? Zimski meseci su pred nama, pa planiranja mogu slobodno da počnu. Kuda će se ići, kako će se ići, šta novo isprobati i gde će se sve uživati. Jer, avantura jeste uživanje. Ali, da bi sve bilo lepo, glatko i bez problema, potrebna je i kvalitetna, sigurna oprema koja će vas svuda štititi. I ne mislimo samo na kanape i sigurnosne pojaseve koji su potrebni planinarima u zimskim uslovima, jer o tako ekstremnim sportovima nismo baš razmišljali, već o svima onima koji vole zimska putovanja i one lepe, zimske avanture.

Gume zimske za sigurna putovanja

Na prvom mestu ono najvažnije: gume zimske bez kojih se nikuda ne kreće! Sasvim je nevažno da ovo bude deo poštovanja propisanih normi i zakona, mnogo je važnije da putovanje i boravak u automobilu bude najsigurniji mogući. Posebno domaći putevi umeju da budu prevrtljivi i puni iznenađenja u hladnim mesecima, zbog čega gume zimske čine razliku u snalaženju prikom vožnje, okretanjima na putoveima, u krivinama, prilikom kočenja, tokom vožnje po klizavim kolovozima. Najosnovnija oprema za automobil jesu gume zimske, baš kao što je to za čoveka zimska jakna bez koje je na minusu nemoguće provoditi vreme napolju. Odnosno, moguće je, ali sa sobom nosi velike posledice.

Zimska garderoba

Van debljih džempera i toplih pantalona, zimske avanture ipak zahtevaju nešto ozbiljnije pripremanje kada je reč o garderobi. Sva sreća je što se brzo nalazi i nema mnogo delova, a uvek je jako topla i udobna. Ski odela su nezaobilazna za snežne predele. Osim udobnosti i toplote, sasvim ste zaštićeni od vlage, pa skijanje, bording, šetnje kroz sneg, valjanje po snegu, ništa od toga ne predstavlja nikakvu opasnost od kvašenja i razboljevanja. Uz kvalitetno ski odelo, koje će vam trajati čitavu večnost, posebnu pažnju usmerite ka odabiru i potrazi za čizama za sneg, koje morate birati po principu dubokih šara na đonovima, baš kao što su to za gume zimske šare, da su dovoljno tople usled postojanja uložaka i unutrašnje postave, te da su nepromočive. Nepromočivost je uslov broj jedan kada govorimo o zimskoj opremi bilo koje vrste.

Štapovi za hodanje

Nešto što ume jako korisno da bude, posebno u planinskim uslovima, jesu štapovi za hodanje. Bilo da šetate ravnim deonicama, uzbrdo ili da se spuštate niz neko brdo, oni će vam pomoći da budete spretniji u hodanju kroz sneg, ali i kroz delove koji nisu prekriveni snegom. Njihova upotreba u bilo kojoj situaciji olakšava kretanje za oko 25% što je već dovoljna informacija da ne budete bez njih. Skijaši već odlično znaju koliko je njihova upotreba značajna i koliko olakšava.

Prva pomoć

Ono bez čega se nikada na put ne ide, a posebno se ne upušta u bilo kakve zimske avanture jeste ozbiljna prva pomoć, tj. putna apoteka. Sa sobom uvek morate da imate lekove protiv temperature, protiv bolova i neki antihistaminik. Pored toga, dobro je imati neku masta za bolna mesta, kao i elastične zavoje, jer su neke lagane povrede moguće u zimskim uslovima. Uz sve to, malo suplementacije u vidu vitamina i minerala nije nikada na odmet, kako zbog čuvanja imunog sistema, tako i zbog smanjenja umora, upala nakon kretanja, skijanja i šetnje. Ostanite zdravi i sigurni!

A kako izgleda vaša oprema pred zimske radosti i odlazak na snežne avanture?

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime