Transport bolesnika iz inostranstva

0

„Želja za zdravljem je pola zdravlja.” –  Seneka. Želja svakog bolesnog čoveka i njegovih obližnjih jeste samo jedna – ozdravljenje istog. Međutim, nekad na putu za ozdravljenje bolesnik biva prinuđen da svoje lečenje nastavi u nekom drugom mestu ili čak u inostranstvu.

Kada govorimo o lečenju u inostranstvu, uglavnom su to ozbiljne situacije u kojima je bolesnik teže oboleo i koji je nepokretan ili slabo pokretan. Put od klinike u inostranstvu do kuće ili do klinike u matičnoj zemlji, ume biti vrlo naporan, kako za same članove prodice koji su preuzeli odgovornost na sebe i uputili se na put, tako i za samog nepokretnog bolesnika koji treba da provede sate u jednom položaju tokom vožnje.

Treba o svemu razmišljati i uzeti sve aspekte u obzir pre bilo kakvog kretanja na put

Članovi porodice obolelog često prolaze kroz vrlo tešku emotivnu prizmu gde osećaji brige, nervoze, opravdanog straha, anksioznosti, utiču na psihofizičke sposobnosti svih bližnjih obolelog. Pored toga, bolest jednog člana porodice ili bliske osobe menja porodični život kao i organizaciju porodičnih poslova i obaveza pogotovu u situacijama kada se lečenje obolelog vrši u inostranstvu. Tu su i finansije koje predstavljaju dodatno opterećenje sa kojima može, i vrlo često se suočava porodica obolelog.

Svi ovi faktori utiču na zdrastveno i psihičko stanje osobe, koja je uglavnom član porodice obolelog a koja želi da se za prevoz bolesnika iz inostranstva, pobrine sama. Prevoz bolesnika članovi porodice često preuzimaju na sebe ali iz više razloga to predstavlja rizik, kako za samog bolesnika tako i za onog ko preuzima odgovornost transporta istog. Osećanje zamora i sama briga o obolelom u toku duge i naporne vožnje, umeju dovesti osobu do gubitka koncetracije i time potencijalno može doći do ugrožavanja sopstvenog života kao i života ostalih učesnika u saobraćaju.

Prevoz sopstvenim vozilom – rizično i nepreporučljivo

Iako uvek postoji opcija da se za prevoz nepokretnih lica iz inostranstva pobrinemo sami, ali kao što smo već rekli iz navedenih razloga to može biti rizično. Pored toga, prevoz nepokretnih lica sopstvenim vozilom na dužoj putnoj relaciji, nije preporučljivo iz više razloga.

Putnički automobili su ograničeni sa prostorom koji teško da mogu da pruže komoditet u slučaju transporta nepokretnih lica. Zdravstveno stanje nekporetnh lica uglavnom zahteva ležeći položaj te putnički automobil nije adekvatna opcija.

Kada je u pitanju bolesna i nepokretna osoba, u većini slučajeva je takvom licu neophodna adekvatna stručna pomoć u vidu nadgledanja zdrastvenog stanja pacijenta i u pružanju svake potrebne pomoći. Kada su u pitanju polupokretne bolesne osobe, tokom dugog puta potrebno je menjati njihov položaj sedenja gde dugotrajno sedenje može veoma loše uticati na kičmu ali i samo raspoloženje pacijenta.

U zavisnosti od prirode bolesti pacijenta, morate imati određenu medicinsku opremu u svom automobilu, izuzetno u situacijama kada je u pitanju transport bolesnika na duže relacije. Većina ljudi ne predvidi mogućnost nekih događaja  gde je potrebno odmah reagovati na vreme i pomoći pacijentu. Takođe, u nekim predviđenim situacijama koje vas mogu zadesiti, kao što su zastoji na granicama, gužve i višesatno zadržavanje putničkih vozila, medicinska opremljenost vozila je  i te kako nužna i neophodna jer treba biti na sve spreman i misliti na zdrastveno stanje pacijenta.

Pored koncetracije i spremnosti vozača da odreaguje u svakoj situaciji, isti mora da bude pažljiv i oprezan i da ne pravi nagla trzanja koja mogu uticati na psiho-fizičko stanje pacijenta.

Svaka ova situacija zahteva trezvenost vozača i adekvatnu opremljenost vozila kada je u pitanju prevoz nepokretnih lica. Iz ovih razloga članovi porodice obolelog se često odlučuju na sanitetski prevoz.

Sanitetski prevoz – sigurnost u svakom njegovom ”obliku”

Sve ono što putnički automobil ne pruža, sanitetski prevoz pruža i više – od medicinske opremljenosti, adekvatnog prostora i komoditeta istog do medicinskog nadzora i sve ono što je neophodno kada je u pitanju siguran i bezbedan transport nepokretnog lica.

Za sanitetski prevoz ne postoji ”zadržavanje na granicama”u rečniku jer prednost sanitetskog vozila je prioritet prolaska na graničnim prelazima.

Kada je u pitanju dug put u inostranstvo i iz inostranstva, angažuje se onoliki broj vozača kako bi se na odredište stiglo bez prekida vožnje ali prvenstveno bezbedno i sigurno.

Kada je u pitanju sanitetski prevoz, opravdana asocijacija dugi niz godina jeste poverenje, sigurnost i bezbednost prevoza vašeg najmilijeg koji je oboleo.