U eri digitalizacije rokovnici i dalje imaju primarno mesto u planiranju obaveza

0

Organizovanje vremena je ozbiljan zadatak. Dobar balans izmedju privatnih i poslovnih obaveza je ključ uspeha, ali se ne postiže lako, i zahteva dobro promišljanje i planiranje. Za mnoge je planiranje oslobadjanje od stresa izazvanog gomilanjem obaveza. Dobra organizacija, ne samo na poslovnom već i na svakodnevnom životnom nivou, postiže se preciznim i ažurnim planiranjem obaveza i njihovim zapisivanjem u rokovnicima i planerima, jer mnogo toga što nije zapisano bude zaboravljeno. Rokovnici i planeri iz tog razloga predstavljaju detalje koji su neodvojivi deo svakodnevne rutine uspešnih ljudi, pritom se ne misli samo na poslovno uspešne već i životno uspešne. Rokovnici su važni svima koji  vrednuju svoj životni i poslovni razvoj i znaju da im je od značaja da beleže svaku aktivnost.

Šta je rokovnik?

Rokovnik je jedna vrsta beležnice, poput sveske, koja pored stranica za pisanje ima i posebno obeležene stranice za podsetnik sa kalendarom i planerima. Strane na  početku rokovnika namenjene su za lične i poslovne podatke od značaja za poslovnu ili ličnu administraciju. Ne postoji rokovnik bez važećeg kalendara za tekuću godinu sa označenim državnim i verskim praznicima. Na prvim stranama su i telefonski brojevi od značaja u poslovnom svetu. Prve strane svakog rokovnika sadrže sve potrebne informacije kako bi dnevno, mesečno, ali i godišnje planiranje obaveza bilo što kvalitetnije. Rokovnici su neka vrsta poslovnog asistenta koji u svakoj situaciji treba da je pri ruci, zato se rokovnici povezuju tvrdim povezom koji treba da obezbedi njihovo lako prenošenje od mesta do mesta i što duže trajanje, da istraju za celu kalendarsku godinu.

Zašto su rokovnici popularniji od aplikacija?

Tehnološki napredak ostavlja trag u svim poljima, ne zaobilazi ni jedan segment života, posebno je prisutan u sferi planiranja i organizacije obaveza. Mnogobrojne aplikacije su danas najbolji pomoćnici u planiranju obaveza. One su daleko od jednostavnih kalendara i planera, pružaju mnogo informacija i korisne savete koji pomažu da se dragoceno vreme ne koristi uzalud. Prednost aplikacija je što su besplatne, lako dostupne, jednostavne za korišćenje i lako se instaliraju na računarima i pametnim telefonima. Koliko god bila napredna tehnologija, ona iz upotrebe teško potiskuje upotrebu rokovnika. Rokovnici se još uvek proizvode i prodaju u velikom broju što potvrdjuje njihovu popularnost u poslovnom svetu. Još uvek ima mnogo onih koji nemaju potpuno poverenje u digitalnu tehnologiju. Za mnoge je mnogo lakše naći stranicu u rokovniku no pokrenuti aplikaciju koliko god ona bila jednostavna za korišćenje. To znači i da nema čekanja da se aplikacija pokrene.  Zapisivanje je za mnoge najsigurniji način da se zapamti obaveza, kažu lakše pamte planirane obaveze ako vide zapisano slovo na papiru. Najveća prednost rokovnika je što se mogu koristiti na predavanjima, važnim sastancima, konferencijama i konvencijama gde je zabranjena upotreba telefona. Najbolje i najproduktivnije je da se usklade digitalni i papirni rokovnici.

Kako se koriste rokovnici?

Korišćenje rokovnika zavisi od mnogih činilaca. Uglavnom ne postoji neko odredjeno pravilo, već je prilično individualno i zavisi od obaveza, vrste posla, životne dobi. Nekima nije dovoljan jedan rokovnik, već koriste odvojene rokovnike za planiranje poslovnih i privatnih obaveza. Za one koji do detalja preciziraju aktivnosti za jednu godinu potrebno je više rokovnika. Način planiranja zavisi od afiniteta korisnika, razlikuje se funkcionalno ili dekorativno planiranje. Kod funkcionalnog planiranja akcenat je na produktivnosti pa se sve detaljno beleži jednostavnim olovkama. Efikasnost je iznad  estetike, važno je da se zabeleži svaka činjenica. Za ovu vrstu planiranja uglavnom se koriste datumom obeležene strane podeljene na segmente za sate, pa čak i minute, kako bi planiranje bilo što preciznije. Glavna svrha ovakvog planiranja je efikasno upravljanje vremenom bez mnogo obzira na sam izgled. Ovakva vrsta planiranja je za one koji ne trpe preterani dekor, išarane strane koje mogu da zaklone važne činjenice. Kreativni tipove vole kreativni haos i u planiranju. Oni koriste markere i bojice, stikere, dekorativne obeleživače i spajalice. Dekorativno zapisivanje odlikuju mnoge dekorativne tehnike suvišne za one koji ne vole preterane detalje, ali neophodne onima koji funkcionišu samo u svom dekorativnom haosu.

Rokovnici su odličan poklon

Mnogi ne pridaju važnost tome da rokovnik bude dobar, sa što više strana, ukoričan. Početnička greška svakog planiranja je da obična sveska može da zameni rokovnik. Ukoliko u poslovnom okruženju imate takve poklonite im rokovnik da osete razliku. Rokovnici su istovremeno i poslovni i lični znak pažnje, zato su idealni za poklon. Biće sigurno pravo iznenadjenje bez obzira da li prijatelji vole ili ne vole da planiraju obaveze. Mogućnost različite štampe i personalizacije omogućava da se individualizuje poklon prema afinitetima onoga kome se poklanja. Personalizacija poklona je moderan trend prepoznat i u sferi štampanja rokovnika koji sve više liče na stilizovane moderne knjižice.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime