Vodič za odabir piklbol opreme: Kako odabrati pravi reket?

0

Možda niste razmišljali o tome, ali je reket za piklbol najvažnija stavka u koju bi trebalo da uložite, naročito ako planirate profesionalno da se bavite ovim sportom. Zamislite kako lagano i precizno serviranje može da izgleda prilikom svakog udarca. Ali, bez dobrog reketa možete samo da zamišljate.

Zato u nastavku sledi nekoliko saveta uz koje ćete, pored raznovrsne ponude reketa, uspeti da se odlučite za onaj koji vam odgovara.

Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira reketa za piklbol?

Za svakodnevnu igru, pa i meč, vam je potrebna odgovarajuća oprema za piklbol. Jedna od najvažnijih stavki je svakako reket koji bi trebao da bude prilagođen vašem stilu igre. Zato prvo razmislite o tome koji je vaš trenutni nivo iskustva: da li ste početnik, srednji ili napredni igrač?

Osim toga, razmislite o tome da li vam je bitnije da imate snagu ili kontrolu prilikom svakog udarca. Pored toga, osnovni materijal reketa je ono što pravi razliku prilikom udaranja loptice, pa pre kupovine razmislite o ovim stavkama.

Koja je težina reketa za piklbol?

Iako možda ne deluje tako, težina reketa može znatno uticati na igru i može vam pomoći da izbegnete povrede, kao što je teniski lakat. Svaki igrač bi trebalo da odbere reket prema svojim preferencijama, ali evo nekoliko glavnih razlika između težine reketa.

Lagan reket za piklbol

Ono što se savetuje svim početnicima je da biraju lagan reket, jer je igraje u početku mnogo lakše. Međutim, on nije namenjen samo početnicima. Mnogi igrači ga koriste, jer se njime može lakše kontrolisati loptica, što je veoma korisno ako se oslanjate na preciznost i taktičke udarce, više nego na snagu.

Lagani reketi se često koriste u dabl mečevima, gde je preciznost često važnija od snage udarca. Međutim, ovaj reket ima i određene nedostatke, kao što je manja snaga udarca, što može biti problem ako igrač oseti da mu nedostaje snage u udarcima.

Srednje težak reket za piklbol

Ukoliko kombinujete snagu i kontrolu u svojoj igri, reket srednje težine može biti idealan izbor. Ovaj tip reketa pruža ravnotežu između snage i kontrole, što je čini odličnom opcijom za većinu igrača.

Težak reket za piklbol

Za igrače koji se oslanjaju na snagu udarca, težak reket je idelan izbor, jer su uz njega udarci snažniji, ali je kontrola nešto manja. Individuani igrači koji više cene snagu nego preciznost obično biraju teške rekete.

Međutim, važno je napomenuti da suviše težak reket može čak i negativno uticati na igru, jer se neće uvek moći precizno kontrolisati pravac svakog udaraca. Takođe, igranje sa preteškim reketom može biti naporno i povećava rizik od povreda zglobova i ruku.

Od kog materijala su napravljeni reketi za piklbol?

Na samom početku igranja ove igre, reketi su bili napravljeni od drveta. Međutim, vremenom kako se sport razvijao došlo je do ekspanzije različitih vrsta, a to su:

  • Reketi za piklbol od aluminijumskog jezgra. Aluminijum je odličan materijal koji pruža optimalnu ravnotežu između snage i kontrole. Aluminijumsko jezgro omogućava dovoljno snažan udarac, dok istovremeno pruža dosta preciznu kontrolu.
  • Nomek materijal za jezgro reketa je jedan od prvih materijala korišćenih za rekete, ali je još uvek široko rasprostranjen. Reketi sa nomek jezgrom često su poznate po svom zvuku prilikom udarca i težini. Ovi reketi pružaju dovoljnu brzinu i snagu u udarcima, pa su odličan izbor za one koji žele dinamičnu igru uz veću snagu.
  • Polimerno jezgro reketa je poznato po tome što nije bučno prilikom udarca. Ono je izrađeno od plastike i smatra se jednim od najpopularnijih materijala na tržištu. Ovakav tip reketa omogućava igračima da iskoriste punu snagu udarca, bez suvišnog trošenja energije, a pritom su i najpristupačniji.

Koji je vrsta reketa za piklbol je najbolja za početnike?

Ono što je preporuka za sve početnike je da biraju reket tako da bude udoban za držanje i da ima prostranu površinu za udaranje. Takođe, vrsta reketa koja je potrebna će najviše zavisiti od  stila igre svakog pojednica.

Ali, savet za one koji tek počinju je da odaberu reket koji je lagan i jednostavan za korišćenje. Jer će im to olakšati igru i omogućiti brži napredak u savladavanju tehnika.

Izvor fotografije: pexels.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime