FRIŽIDERI I KLIMA UREĐAJU ODLAZE U ISTORIJU Od ovog datuma u Evropi više neće biti bele tehnike?!

0
Foto: Shutterstock

Pregovorači prave odluku kako bi se ljudima zabraniloi korišćenje snažnih gasova staklene bašte koji se koriste u uređajima kao što su frižideri, klima uređaji i toplotne pumpe.

Do 2050. moglo bi da se zabrani korišćenje nekih uređaja kao što su frižideri, klima uređaji i toplotne pumpe zbog snažnih gasova sa efektom staklene bašte. Pregovarači Veća Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su dogovor kojim će se do 2050. zabraniti korišćenje snažnih gasova staklene bašte koji se koriste u uređajima kao što su frižideri, klima uređaji i toplotne pumpe.

Reč je o fluorisanim gasovima koje je ekološka organizacija Greenpeace opisala kao najgore gasove sa efektom staklene bašte. Navedeni gasovi imaju i do 25.000 puta jači uticaj na globalno zagrevanje od ugljen-dioksida i proizvode se umereno, piše francuska novinska agencija AFP, a prenosi Poslovni dnevnik.

Primena fluorisanih gasova udvostručena od 1990. do 2014. godine

U EU su se emisije fluorisanih gasova udvostručile između 1990. i 2014, ali nakon 2015, kada su donete prve zakonske mere u tom području, počele su se da se smanjuju. Prema novom zakonu, pomenuti gasovi biće potpuno zabranjeni do 2050.

„Te supstance imaju vrlo negativan negativan na zdravlje naše planete i moraju se da se izabce iz upotrebe“, rekla je španska ministarka za okolinu Tereza Ribera Rodrigez. Uverena je da je to važan korak u borbi protiv klimatskih promena. Sporazum tek treba službeno da potvrde Veće EU, koje okuplja predstavnike država članica, i Evropski parlament. Uredba će tada moći da stupi na snagu.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime