25. OKTOBRA DESIĆE SE ŠTO NIJE JOŠ OD 1999! U Srbiji su ulice bile prazne, roletne spuštene, a ovo upozorenje čitano je u Dnevniku (FOTO) (VIDEO)

0

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje

BEOGRAD – Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ saopštilo je da će iz Evrope, osim iz Portugalije i delova Španije, 25. oktobra 2022. moći da se posmatra ceo tok delimičnog pomračenja Sunca.

Mesec će kao brži trkač od Sunca na istok, u Beogradu dodirnuti severozapadni deo Sunčevog diska u 11.22, a napustiće njegov severoistočni deo u 13.38. U maksimumu će Mesec pokriti 42 odsto Sunčevog prečnika. Najveći deo Sunčevog prečnika, preko 82 odsto, Mesec će pokriti u Rusiji, u Istočnom Sibiru, severno od Tjumena. Ukoliko bude vedro, pojavu treba posmatrati kroz svećom dobro nagaravljeno staklo, kroz staklo maske za zavarivanje i astronomske filtere. Pomračenje će se pratiti i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Dve nedelje kasnije, 8. novembra sledi i pomračenje Meseca, koje se neće videti iz Srbije.

Ceo tok ove pojave će moći da posmatraju stanovnici tihookeanskih ostrva.

Pomračenje Sunca 1999. godine ispraznilo ulice Srbije

Kada je 1999. godine najavljeno pomračenje Sunca narod u Srbiji bio je pripreman za taj događaj koji su mnogi čekali u strahu.

Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su tada uputstvo o merama zaštite.

Građani su danima pripremani kako „da ne oslepe“. Ili da, ne daj Bože, ako imaju nekakvu bolest a ne pridržavaju se tog uputstva, koje je u više navrata čitano i u Dnevniku RTS, usled izlaganja toj prirodnoj pojavi pogoršaju svoje zdravstveno stanje.

Sećate li se 1999: Ovo upozorenje čitano je u Dnevniku

Prazne ulice, spuštene roletne i zaustavljeni letovi JAT-a – tako je u tri slike izgledao 11. avgust 1999. godine u Srbiji.

Bila je sreda, a tadašnje Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Savezni hidrometeorološki zavod i Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije izdali su uputstvo o merama zaštite, podsetio je pre tri godine BBC na srpskom.

Mere zaštite i način ponašanja 1999. godine:

Za vreme delimične faze pomračenja se ne sme gledati nezaštićenim okom

Za posmatranje pojave pomračenja koristiti specijalne naočare sa kobalt staklom, koje imaju maksimalno zasenčenje

Za vreme totalne faze, koja će biti prisutna na području severno od linije koja spaja Suboticu i Kikindu, može se gledati bez korišćenja zaštite, ali tek nekoliko sekundi pošto počne ova faza, s tim da se mora prekinuti pre nego što se totalna faza završi

Preporučuje se građanima da spuste roletne na prozorima i da se udalje od prozora, kako se ne bi pogled nesvesno, a bez zaštitnih naočara uputio prema Suncu

Ko ne mora, posebno deca i stariji, ne treba da izlaze iz kuće za vreme pomračenja, niti da posmatraju pojavu

Posebnu odgovornost imaju roditelji, ukućani i zaposleni u predškolskim ustanovama. Za vreme pomračenja deca treba da su u zatvorenom i zamračenom prostoru

U preduzećima i ustanovama gde je proces rada organizovan po smenama, zaposleni u prvoj smeni moraju sačekati dolazak osoblja iz druge smene

Lica obolela od hroničnih bolesti i psihijatrijski bolesnici treba strogo da se pridržavaju datih uputstava o ponašanju i redovno uzimaju propisanu terapiju

Kao moguće posledice nabrojani su ubrzan rad srca, grčevi u stomaku, pojačan svrab kože, nagli skok krvnog pritiska, povećanje nivoa šećera u krvi i učestalo mokrenje.

Pominjala se i mogućnost gubitka vida.

Uputstvo je više puta pročitano i u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

Neki analitičari kasnije su događanja od 11. avgusta 1999. godine povezivali sa potpisivanjem Kumanovskog sporazuma i padom poverenja u politiku Slobodana Miloševića.

Između ostalog, u osam tačaka je građanima preporučeno da spuste roletne na prozorima i da se udalje od njih, da ne posmatraju pomračenje bez zaštitnih naočara ili – još bolje – da ga gledaju na televiziji, te da ne izlaze napolje ako ne moraju.

Tako su 11. avgusta te godine ulice u našoj zemlji bile prazne, a ljudi su u svojim domovima spuštali roletne i stavljali čaršafe na prozore.

Većina prodavnica i ugostiteljskih lokala radilo je skraćeno, a a neki su čak i zatvorili radnje taj dan. Građani su kroz garava stakla i uz pomoć maski za zavarivanje gledali pomračenje Sunca.

Dogodovštine koje se i dan-danas prepričavaju

Mnoge dogovdoštine iz tog perioda i danas se prepričavaju pa su tako korisnici društvenih mreža na internetu podelili svoja iskustva tog dana:

– Bila sam drugi razred kada je ovo bilo, keva me je zvala sa posla da me podseti da uđem u kuću, jer će mi u suprotnom opasti kosa od nekakvog zračenja.. Međutim pošto sam malo klempava, sećam se da sam tada svu kosu smotala pod kačket, stavila ruke na lice i čekala da mi ovo pomračenje „ozrači“ uši kako bi mi spale sa glave…

– Sećam se da su moji prekrili sve prozore čaršafima. Koja ludnica, umalo ne izginusmo..

– Mi bili u dvorištu posmatrali kroz pepeljaru od tamnog stakla

– Sa starim, velikim, mekanim floppy disc-om, kuma i ja bile jedine na ulici. Majka htela da me se odrekne.

– Pamtim ga kao događaj koji je kroz medije bio forsiran više nego zadnja sezona GOT-a, a u Srbiji je iste godine to pomračenje bilo forsirano po vestima kao samo bombarodavanje…

Kurir.rs/Informer/BBC na srpskom

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime