Šta povezuje sudiju Majića i Boru Novakovića koga je Apelacioni sud u Beogradu oslobodio zatvora od 3 godine?

0

U martu 2017. specijalni sud u Beogradu osudio je na tri i po godine zatvora bivšeg gradonačelnika Novog Sada Borislava Novakovića zbog optužbi da je kao direktor Zavoda za izgradnju grada sa saradnicima zloupotrebio službeni položaj prilikom izgradnje Bulevara Evropa u Novom Sadu.

Novaković je široj javnosti poznat po aferi “Solun”, jer je kao poslanik Demokratske stranke glasao iz tog grada za odluke Skupštine Srbije.

Optuženi Novaković se teretio da je omogućio preduzeću “Borovica transport” da dobije posao na izgradnji Bulevara Evrope, iako su, prema tvrdnjama tužilaštva, znali da ta kompanija ne ispunjava uslove. Kao direktor Zavoda za izgradnju Grada Novog Sada, naložio je direktoru JKP “Put” da se vrati sa godišnjeg odmora iz Šibenika kako bi povukao ponudu na tenderu ZIGa za izgradnju Somborskog i Subotičkog bulevara, koja je bila najpovoljnija, da bi je korigovao i uvećao i time omogućio favoritima Novakovića, privatnim kompanijama da pobede i tako ugovore posao skuplji za više stotina miliona dinara i time za taj iznos ošteti budžet grada.

Istog dana kada je uhapšen Novaković uhapšeno je još 7 osoba iz Novog Sada. Za nanošenje štete Novom Sadu i Republici Srbiji osumnjičeno je ukupno osam osoba: Novaković i njegove saradnice iz Zavoda za izgradnju grada zbog zloupotrebe službenog položaja i nesprečavanja malverzacija sa zemljištem, a ostali za zloupotrebu u privredi i poresku utaju.

Na kraju je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je na tri i po godine zatvora bio osuđen bivši direktor novosadskog Zavoda za izgradnju Borislav Novaković, a njegovi saradnici na kazne od dve i po do četiri godine zatvora zbog optužžbi da su zloupotrebili službeni položaj prilikom izgradnje Bulevara Evropa.

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić objašnjava da se u interpretaciji ovih dela često prave ozbiljni propusti, da je moguće „svakoga i nikoga“ goniti i da bi najbolje bilo da se ta dela ili izbace ili zamene nekim daleko preciznijim delima.

Podsetimo, predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović je izuzeo sudiju Aleksandra Trešnjeva iz sudskog veća koje je vodilo postupak protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada i bivšeg člana Demokratske stranke Borislava Novakovića. Prema rešenju Višeg suda u Beogradu, sudija Trešnjev je izuzet zbog „sumnje u nepristrasnost postupanja“ koja proističe iz činjenice da je zajedno sa braniocem optuženog, advokatom Vladimirom Beljanskim, član nevladine organizacije Centar za pravna istraživanja (CEPRIS). Dok je upravo tadašnji predsednik Upravnog odbora te NVO sudija  Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić.

Prostije rečeno u postupku protiv Novakovića, sudija i branilac su kolege iz iste NVO čiji je predsednik UO sudija Majić.

Sudija Majić je inače poznat široj javnosti po protivljenju uvođenju doživotne kazne za silovatelje i monstrume, a nedavno je oslobodio nasilnika koji je silovao devojčicu.

Novi centar

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime