DODIKOV ODGOVOR INCKU ZAPALIO BALKAN! Šta se ovo dešava? (VIDEO)

0
Foto: Printskrin Youtube

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će Republika Srpska imati odgovor, ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrebi bilo koje od svojih nezakonitih ovlašćenja povodom poslednjih zaključaka Narodne skupštine Srpske.

Ako se to dogodi, Dodik je rekao da mu tada neće pomoći ni visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Odgovarajući na pitanja da li očekuje sankcije EU, nakon što je Incko rekao da će o zaključcima NSRS obavestiti Borelja, Dodik je rekao da može da obavesti koga hoće.

Podsetio je da je visoki predstavnik uveden Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma koji kaže da je i Srpska potpisnica da se on uvodi.

„Dakle, on je odgovorna strana i nama u Srpskoj. Ali, on se nameće iznad nas. Ako pokuša da upotrebi bilo kakva svoja ovlašćenja koja nikada nisu bila zakonita, to će biti trenutak kada će Srpska doneti svoje odluke, a tada mu neće pomoći ni Borelj, pa neka izvoli“, jasan je bio Dodik, prenela je Srna.

Dodik je to rekao komentarišući zaključke NSRS kojima su odbijeni zahtevi Valentina Incka o poništavanju povelja dodeljenih ranije Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

Dodik je naveo da je na jučerašnjoj sednici parlamenta Srpske rečeno da reč samoopredeljenje postoji u Ustavu i u konvencijama koje su njegov sastavni deo, što je istaknuto u zaključcima na tom zasedanju, odnosno da se prihvata informacija koja je okvir za izradu platforme za pregovore Srpske i FBiH.

Komentarišući neglasanje opozicije za pomenute zaključke, Dodik je rekao da oni imaju pravo na svoj način rada, ali je naglasio da važne nacionalne teme za Srpsku treba da okupe sve faktore.

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je sinoć zahtev visokog predstavnika za poništavanje povelja dodeljenih određenim licima i dala podršku odlukama koje je doneo Odbor za obeležavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske 1991-2016.

Parlament je usvojio i inicijativu za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH, prenosi Tanjug.

Sputnjik

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime