SRPSKO STRADANJE OKO SREBRENICE O KOM SE ĆUTI Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele

0

Dobrina Prodanović, među narodom Podrinja poznatija i kao majka hrabrost, žena je čija je fotografija sa lobanjom sina jedinca Živana obišla svet kao najpotresnija slika proteklog rata i zločina koji je učinjen nad srpskim stanovništvom ovog kraja

Njen sin Živan Prodanović je ubijen kao civil na svom kućnom pragu 21. juna 1992. i to nakon zarobljavanja i strahovitih torura i mučenja.

Ubijen je prilikom napada muslimanskih vojnika iz Srebrenice na srpsko selo Ratkovići, takođe u opštini Srebrenica.
Živanovi posmrtni ostaci, tačnije samo lobanja, pršljen, tri rebra i leva lopatica su pronađeni u obližnoj masovnoj grobnici.

Tog vrelog junskog dana Orićevi vojnici su upali u Ratkoviće i masakrirali 24 civila, žena i staraca.

Živana su zarobili i odveli ga u polje blizu sela gde su ga bez prestanka tukli i maltretirali. Hicima iz vazdušne puške ubio ga je Izet Arifović, vojnik 28. divizije tzv. Armije BiH. Izet je pred sudom BiH osuđen na 10 godina robije za ovaj ratni zločin a preminuo je 4. februara 2019. u teškim mukama. Preminuo je ne odsluživši kaznu do kraja ali je svakako ostao i ostaće upamćen samo i isključivo kao osuđeni ratni zločinac. Živana je za razliku od mnogih srpskih majki Podrinja dočekala da institucije nakaradnog Suda BiH priznaju njenog sina kao žrtvu a njegovo ubistvo kao ratni zločin. Međutim, sama presuda nije ublažila svu bol i tugu majke za sinom jedincem.

– Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine – rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

Preminula je 17.novembra 2019. godine u 82. godini.

Zločin bez kazne
Naser Orić i njegove legije smrti, s druge strane, slobodno šetaju Bosnom i Hercegovinom, nekažnjeni za zverstva koja su počinili.

Orić je 2006. godine pravosnažno oslobođen i pušten iz Haga pošto je odležao dve godine zbog mučenja i ubistava srpskih zarobljenika u policijskoj stanici u Srebrenici.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime