Najbolje namirnice za razvoj mozga kod dece

0

Da li ste znali da ishrana može uticati na razvoj mozga deteta? Određene namirnice su poželjnije u tanjirima male dece i pogodnije za razvoj ne samo mozga, nego čitavog organizma. Pravilan razvoj je osnov za dalje nadograđivanje i učenje, a u velikoj meri zavisi od hrane koja se unosi u toku dana.

Psihološki i socijalni momenat su vrlo važni kod razvoja mozga deteta, ali bilo bi dobro da znamo i koja to hrana pozitivno utiče na razvoj mozga našeg mališana. Izbor namirnica, kao i njihov kvalitet su od suštinske važnosti kada je u pitanju ishrana dece.

Poznato je da su deca izbirljiva što se tiče hrane i da ne vole pojedine zdrave namirnice, ali ipak vole banane, meso, kikiriki puter i mnoge druge namirnice sa visokim procentom proteina i kvalitetnim mikro i makronutrijenata koji doprinose normalnom razvoju. U nastavku teksta saznajte koje su to namirnice najbolje za normalan razvoj mozga u ranoj fazi odrastanja.

Mleko i mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su savršena hrana za celokupan razvoj dečijeg organizma. Mleko kao najkompletnija hrana koja može da se nađe u prirodi je bogato gotovo svim hranljivim materijama potrebnim za razvoj. Mleko i jogurt sadrže proteine visoke biološke vrednosti kao što su albumini i globulini.

Mlečni proizvodi su bogati jodom koji ima pozitivno dejstvo na štitnu žlezdu, čiji hormoni igraju bitnu ulogu u razvoju mozga. Sva deca su ljubitelji čokoladnog mleka i drugih ukusnih mlečnih napitaka, što nam može u mnogome olakšati u ishrani dece.

Jogurt je takođe bogat saprofitnim mikroorganizmima koji poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija iz druge hrane, što sve zajedno dovodi do boljeg telesnog razvoja i naprednijeg rada mozga.

Kokošija jaja i jaja ostale živine

Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica koje postoje. Srećom, deca vole da ih jedu, pa nam time mnogo olakšavaju. Jaja su bogata proteinima, lecitinom, vitaminom B12 i selenom. Unutrašnjost jajeta obezbeđuje svu potrebnu hranu piletu da se razvije iz začetka. To dovoljno govori od njegovoj hranljivosti.

Jaje je posebno i po tome što se nikako ne može obrađivati niti se u njega nešto može dodati pre stavljanja u promet, već stiže od koke do nas nepromenjeno i zato važi za jednu od najbezbednijih namirnica. Važno je napomenuti da jaja moraju biti dovoljno termički obrađena, da bi se izbegla kontaminacija organizma Salmonelom.

Naučne studije su pokazale da deca hranjena jajima i drugom hranom bogatom proteinima kao što su mahunarke su imala viši koeficijent inteligencije od dece hranjene namirnicama sa visokim sadržajem šećera, kao što su kolačići i keksići.

Bobičasto voće za jak imunitet i bolju memoriju

Jagoda, borovnica, brusnica, ribizla, aronija, malina i kupina su najmanji plodovi voća, ali relativno najbogatiji vitaminima. Bobičasto voće poboljšava krvotok mozga, sprečava upale, povećava proizvodnju neurona i određenih proteina. Sve ovo utiče na to da deca lakše uče i imaju bolju memoriju. 

Istraživanja rađena na mladima svih uzrasta, od male dece do studenata, pokazala su da su mnogo bolje rezultate na testovima i generalnu uspešnost pri učenju imali mladi koji su konzumirali svakoga dana male količine bobičastog voća.

Riba i morski plodovi

More je odličan izvor pojedinih hranljivih materija koje imaju značajan uticaj na bolji rad mozga kao što su omega-3 i omega-6 masti, jod i cink.

Na primer, organizmu je potreban cink da bi proizvodio nervne ćelije i razvijao nervni sistem; omega-3 masti su neophodne za normalno funkcionisanje mozga; dok je indirektan pozitivan uticaj joda na razvoj mozga već objašnjen u tekstu.

Mnoge studije su pokazale da su razvoj mišića i bolje funkcionisanje mozga povezani sa ishranom koja je bogata ribom. Naročito plava riba je bogata dobrim ribljim mastima.

Zeleno lisnato povrće kao zaštita za mozak

Zeleno povrće važi za najmanje omiljenu hranu naših mališana, na sve će pristati samo da to ne moraju da jedu. Međutim, upravo namirnice koje spadaju u ovu kategoriju su od suštinske važnosti za razvoj mozga, pogotovo u nižem stadijumu razvoja.

Spanać, kelj i zelena salata sadrže jedinjenja koja štite mozak, uključujući folnu kiselinu, flavonoide, karotenoide i vitamine E i K. Prema naučnim studijama navedene namirnice znatno utiču na poboljšan rad centralnog nervnog sistema.

Dobar izbor namirnica je samo početak u razvoju mozga deteta. Bitno je da dalje preduzimate određene mere koje će obezbediti detetu zdrav mentalni razvoj.

Semenke i orašasti plodovi

Orašasti plodovi i semenke su poznati po visokoj koncentraciji hranljivih materija kao što su proteini, dobre masti, zing, gvožđe, vlakna i vitamin E.

Brži napredak u učenju i bolje rezultate na testovima u toku istraživanja imala su deca koja su konzumirala orašaste plodove. Ustanovljeno je da semenke i orašasti plodovi nemaju samo direktan uticaj na razvoj mozga, već i indirektan jer podstiču bolje usvajanje hranljivih materija iz druge hrane koja se unosi u toku dana.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime