Imate problem sa demencijom ─ preterujete sa upotrebom pametnih telefona

0

Japanski lekari otkrili su kako preterano korišćenje pametnih telefona i personalnih kompjutera štetno utiče na ljude. U najrizičnoj grupi su osobe starosti od 30 do 60 godina koje najviše koriste tehničke uređaje.

Kako lekari navode, upotreba ovih uređaja izaziva premorenost mozga, što kod ljudi posledično dovodi do razvoja demencije i depresije.

Japanski neurohirurg Ajumi Okumura je izjavio da je primećen porast slučajeva oštećenja funkcije pamćenja kod ljudi. On je istakao da se dijagnoza demencije sve češće uspostavlja ne samo starijim osobama, već u najrizičniju grupu spadaju osobe od 30 do 60 godina, koje najviše koriste tehniku.

„Kad se poveća količina ulaznih informacija, mozak ne uspeva da ih sve obradi i pretvara se u otpad”, prenosi izjavu Okumure portal „Nikei Stajl”.

Da bi se to sprečilo, naučnici savetuju da se pametni telefoni ne koriste tokom rada za kompjuterom ili gledanja televizije. Takođe nije preporučljivo korišćenje telefona u kupatilu, kao ni za vreme jela.

Preventivne mere, po rečima lekara treba još da uključuju obavezan odmor od gedžeta i skraćeno vreme njihovog korišćenja. Dobar san je takođe jedan od načina da se izbegnu nepotrebni zdravstveni problemi.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime