SELJACI KRENULI U POBUNU! Šabac blokiran – U četvrtak kreću blokade i protesti širom Srbije

0

Pošto se ministar nije odazvao pozivu poljoprivrednika sa prošlog protesta, da dođe u Šabac i razgovara o gorućim problemima, sa današnjeg skupa poslata je poruka da će ubuduće ministar Branislav Nedimović, ali i svi ostali, morati da čuju glas naroda, koji će o njima odlučivati 3. aprila.

Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Zminjaka i odbornik u Skupštini grada Šapca, rekao je da je ministar Nedimović do sada morao da reaguje.

– Zaista se nalazimo u velikom problemu i problem će sigurno biti dublji ukoliko ga svi zajedno ne rešimo i mi poljoprivrednici ne izađemo i ne podržimo li proteste, onda smo i mi krivi za nerešavanje problema, jednim delom – rekao je Stanković.

Na protestu su govorili poljoprivrednici iz šabačkog kraja i Srbobrana, koji su podržali protest.

Posle obraćanja, krenuli su u protestnu šetnju do lokalne televizije AS, da bi uputili protest zbog jednostranog i neobjektivnog izveštavanje, kako su rekli.

Potom su se vratili do Gradske uprave i najavili protestnu vožnju zakazanu za četvrtak, ukoliko ministar ne pristane na razgovor sa njima.

Njihovi zahtevi ostali su nepromenjeni. Oni traže da subvencije po hektaru iznose 24.000 dinara i da gorivo za poljoprivredu bude bez akciza, a isplata subvencija redovna i brza.

Takođe, zahtevaju isplatu svnih dugovanja za subvencije, kao i da se one ududuće isplaćuju u roku 45 – 60 dana.

Poljoprivredni proizvođači skreću pažnju na neophodnost regulisanja uvoza smrznutog mesa, kao i nekontrolisanog uvoza mleka u prahu. Nezadovoljni poljoprivrednici širom Srbije najavljuju nove proteste za četvrtak, 24. februar.

Srpski poljoprivrednici održaće zajedničke protestne vožnje, u trajanju od sat vremena, u Šapcu, Zrenjaninu, Srbobranu, Žitištu, Rači, Dolovu, Itebeju, Blacu i Roćevićima.

Poljoprivrednici su svoje zahteve Vladi Srbije i predsedniku Srbije uputili 14. februara.

Poljoprivrednici zahtevaju ukidanje akciza za evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovnu i brzu isplatu svih zaostalih neplaćenih subvencija i isplatu svih budućih subvencija u roku do 60 dana od podnošenja zahteva.

Takođe, traže regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Protesti se održavaju u četvrtak, 24. februara u 10 časova, a pozvani su svi poljoprivrednici da se priključe.

otvorenosr.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime