CIA u strahu od kineskog špijunskog hardvera na Balkanu

0

Kineske investicije imaju za cilj izvoz kineskog kapitala i tehnologije i kao takve teže profitu. No pored toga im je u svetlu strategije „put i pojas“ važno i da se bezbedonosno ubace u Evropu. Balkan je doživljen kao „meku trbuh“ Evrope gde mogu lakše i jeftinije plasirati svoj kapital ali i gde planiraju značajniji obaveštajni i medijski rad kojim treba da štite svoj kapital. Kina želi da u perspektivi ostvari i određeni uticaj u zemljama u kojima ima jasne ekonomske interese i koji se nalaze na njenom strateškom pravcu širenja globalne ekonomske hegemonije.


Ono što je uplašilo zapadne službe jeste da na Balkan dolaze kineski obaveštajci prvog ešalona za razliku od drugih sila koje na ove prostore šalju svoju drugu ili treću ligu. Prisustvo visokih oficira obaveštajne strukture Kine je upalilo alarm u Vašingtonu i Londonu jer to znači da su njihove ambicije na ovim prostorima velike i dugoročne. U prvom talasu su došle finansijske injekcije i infrastrukturna izgradnja, zatim su krenule kupovine kompanija, a na kraju dolaze i njihove grinfild investicije u sve većem obimu. Jedan od motiva za agresivno rušenje Gruevskog u Makedoniji nije bilo to što je on napravio dobre odnose sa Moskvom već i sa Pekingom.

Kinezi u sledećoj fazi planiraju da šire svoju mrežu uticaja na Balkanu. Pre svega angažovanjem lokalnih političara i agencija koje će im pomoći da stvore pozitivan utisak o njihovim investicijama. Osim toga kao tehnološka sila su započeli instalaciju sistema za praćenje komunikacija u regionu. Pre svega oni žele da prate komunikacije vlada zemlja u kojima rade ali i stranih ambasada. Na njihovom će udaru biti pre svega ambasade SAD, Britanije i nekih država EU. Ovo je jako uznemirilo obaveštajnu zajednicu SAD i Britanija, ali nisu spokojni ni Nemci, a ni Rusi. Amerikanci su dobili instrukcije da na listi prioriteta za praćenje delovanja na prvom mestu ne bude Rusija već Kina. Tako da sada rang lista nepoželjnih na Balkanu izgleda ovako – Kina, pa Rusija i na kraju Turska.


Kinezi nastoje da stvore tehnološki hardver u svojim kompanijama i investicijama na regionu koji će se ubrzo aktivirati u mrežni centar za nadzor i praćenje komunikacija i interneta sa ciljem zaštite kineskih ekonomskih i strateških interesa i ambicija na našim prostorima. Kinezi će u narednom periodu aktivirati nekoliko špijunskih centara u regionu koje izmeštaju iz ambasada koje su prve na udaru kontraobaveštajnih službi. Kinezi planiraju tako investicije da u njima ostavljaju prostor, napajanje i resurse u kojima će ugraditi svoju opremu za nadzor komunikacija. Njima naročito odgovaraju objekti energetskog sistema ili kompanije sa velikim industrijskim hardverom van gradova gde mogu bez velike kontrole i mimo fokusa obaveštajnih struktura organizovati svoj špijunski centar. Rudarski metalurški kombinati ili hidrocentrale (zato i konkurišu za kupovinu ovakvih kompanija i za izgradnju hidrocentrala na Drini) su idealne za smeštanje obaveštajne opreme, a da to ne privuče veliku pažnju kao što je to slušaj u lokacijama ambasada ili poslovnih centara u velikim gradovima.

Novi centar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime