Merkelova moli Putina! POMOZI NAM

0

Nemačka strana navodi da je Merkelova zamolila Putina da utiče na Minsk.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji sa migrantima na belorusko-poljskoj granici, saopštila je pres-služba Kremlja.

Nemačka strana navodi da je Merkelova zamolila Putina da utiče na Minsk.
– Kancelarka je danas pozvala Putina u vezi sa situacijom na belorusko-poljskoj grancii. Ona je istakla da je instrumentalizacija migranata koju sprovodi beloruski režim nehumana i neprihvatljiva i zamolila predsednika Putina da utiče na to – napisao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert na Tviter nalogu.

Sa svoje strane, ruski lider je tokom razgovora apelovao na zemlje EU na ostvare direktne kontakte sa Minskom u cilju rešavanja problema na granici.

– Detaljno je razmotrena situacija sa migrantima na granicama Belorusije sa zemljama EU. Izražena je zabrinutost zbog humanitarnih posledica migrantske krize. Putin i Merkelova su se dogovorili na nastave razgovor na tu temu – navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike krenula ka belorusko-poljskoj granici. Uveče je Služba saopštila da je situacija sa migrantima na granici i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući mnogo žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na graničnoj liniji. Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su pokušavali da prođu kroz postavljenu bodljikavu žicu koja služi kao prepreka.

U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće obuzdavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime