MILO PRAO TAČIJEV NOVAC Đukanović u centru još jedne afere!

0

Nekadašnji albanski naftni tajkun, Rezart Tači, pomenuo je crnogorskog predsednika Mila Đukanovića u slučaju sumnjivih milionskih isplata, o kojima italijanska i albanska policija vode istragu.

MILORAD DODIK Prodali su veru za večeru, bolje da ćute!

Tači se, kako prenose albanski mediji, udružio sa grupom italijanskih državljana radi transfera oko 20 miliona evra na račune albanskih banaka, kako policija u Italiji ne bi blokirala taj novac.

Republika Srpska dobija izlaz na more?

Za operacije međunarodnih isplata novca, prema transkrpitima Tačijevih prisluškivanih razgovora, albanski biznismen intervenisao je kod Đukanovića, prenosi RTCG.

Ova afera pranja novca danima je jedna od vodećih tema u albanskim medijima.

U transkripitima objavljenim u junu se navodi da je Tači intervenisao kod Đukanovića i da je koristio “predsednikovu banku” za transfer, a da je banka uzimala proviziju.

“Rezart Tači intervenisao je kod predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Kod njega je intervenisao za transfer iz “predsednikove banke”, koja bi takođe dobijala sopstveni iznos novca kada se transfer završi”, prenieli su albanski portali “dosja.al”, kao i “cna.al”.

Ti portali donose transkripte prisluškivanih razgovora Tačija, gde se vidi da on pominje crnogorskog predsednika u kontekstu intervencije za obavljanje međunarodnih novčanih isplata.

“Danijele:… sad sam bio na telefonu sa njim da dogovorimo sastanak… .četvrtak, popodne… doći će u Tiranu… zato se nisam javio, zvao me predsednik Bosne… ne izvini, Crne Gore. Otvoriće račun…”, citira se transkript.

Javno tužilaštvo u Palermu dalo je nalog da se blokira 20 miliona evra, zbog sumnje da se radi o međunarodnom pranju novca. Uhapšen je Frančesko Zumo, poznati građevinar iz Palerma, za koga rimska “Republika” piše da je povezan sa mafijaškom Koza Nostrom i da je pokušao da iznese novac iz Italije kako bi izbegao policijsko-tužilački postupak i oduzimanje imovine.

Takođe je uhapšen i Fabio Petrucela, računovođa, optužen da je prenio Zumovu imovinu na teritoriju Albanije da bi se izbegla primena naloga za konfiskaciju.

Ranije je policija uhapsila i dve osobe, bliske Tačiju, zbog sumnje da su učestvovali u pranju novca i time prisvojili više od 18,3 miliona evra. Dvojica uhapšenih su Tačijev bivši telohranitelj i zet koji poseduju nekoliko kompanija u Albaniji. Albanski mediji preneli su da su uhapšena dva lica, A.B. i B.L. dok je za Tačijem raspisana poternica.

Njih trojica su okrivljeni da su sarađivali sa Zumom i Petrucelijem. Albansko specijalno tužilaštvo i Direktorat za borbu protiv mafije, odeljenje iz Palerma, vode paralelno istrage o ovom slučaju.

Grupa italijanskih i albanskih državljana, kako se ukazuje, organizovali su ilegalnu međunarodnu isplatu novca u nekoliko stranih država, a radi pranja novca.

Tači je, inače, godinama poznat po poslovanju u naftnoj industriji, svojevremeno se smatralo da je bio najbogatiji čovek u Albaniji. Bio je vlasnik firme “Tači oil”, odnosno lanca benzinskih pumpi u Albaniji.

Jedno vreme, Tači je bio vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma. Takođe, pregovarao je o kupovini Fudbalskog kluba Milan u vreme kada je njegov vlasnik bio raniji italijanski premijer Silvio Berluskoni.

region.alo.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime