ŠMIT POVLAČI INCKOV ZAKON, POD JEDNIM USLOVOM!

0

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poslao je pismo državnim parlamentarcima u kojem traži da usvoje „svoj“ zakon o zabrani negiranja genocida i govora mržnje.

REPUBLIKA SRPSKA IDE NA REFERENDUM: BiH ide u pravcu koji je za Srpsku neprihvatljiv! Ima prostora za dogovor

Šmit tvrdi da bi on onda bio spreman da povuče nametnutu odluku njegovog prethodnika Valentina Incka.

„OJ KOSOVO, KOSOVO“ORILO SE NA POLICIJSKOJ AKADEMIJI U CRNOJ GORI: Ovako deca slave pobedu srbije, „komite“ na aparatima

„Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca“, piše Šmit na početku.

Šmit tvrdi da nepriznavanje masovnih zločina i kršenje ljudskih prava može imati pogubne posledice po društvo.

„Tokom poslednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primenjuju tokom rata i sukoba obeleženih nasiljem, kako bi se osiguralo poštovanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima“, napisao je.

Kaže da negiranje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprečava društva da se nose s kolektivnom prošlošću i da predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava.

„Izmene Krivičnog zakona BiH donesene u julu 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promovisanja mira i pomirenja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni koncenzus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumevanje i saosećanje, posebno među mladim ljudima koji su sledeća generacija“, naveo je Šmit.

Smatram da je uloga Parlamenta kao političkog predstavničkog tela da pokuša doneti sopstveni zakon o ovom pitanju, naveo je.

„Poželjno je koristiti demokratski institucionalni proces. To neće biti lako i zahtevaće da se u Parlamentu i u društvu izvrši trezvena priprema koja će biti okrenuta ka postizanju koncezusa. To zahteva angažman koji se neće ograničiti samo na političke predstavnike. U vezi s tim, ocenio bih nameru Parlamenta da se izmene Krivičnog zakona donesene odlukom visokog predstavnika zamene zakonom koji će doneti Parlamentarna skupština BiH. Biću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standarima koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH“, naveo je on.

On naglašava i kako se zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u celini. Ne postoji drugo tumačenje. Drugo, zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava, svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje.

region.alo

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime