Vučić i Amfilohije dogovorili: Ruše Mila, Irineja penzionišu, Amfilohije postaje patrijarh?!

1

Amfilohijevo naglo približavanje vlastima u Beogradu i zaokret od dosadašnje politike balansiranja i podrške vlastima u Crnoj Gori, kojoj je bio značajna potpora, izaziva podozrenje javnog mnjenja.

14. februara u Skupštini grada Beograda na samo nekoliko desetina metara od Predsedništva Srbije, mitropolitu Amfilohiju je uručena Zlatna plaketa Večernjih novosti. Novosti su prenele hvalospeve Matije Bećkovića o “bogočojstvu i bogojunaštvu” mitropolije i mitropolita Amfilohija.

Svega par dana ranije Amfilohije je zajedno sa ministrom Vulinom, čovekom od poverenja Aleksandra Vučića, došao na obeležavanje dve decenije od ubistva saveznog ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavla Bulatovića. Bulatović je bio ozbiljna brana separatističkim težnjama u Crnoj Gori, ali ni do danas nije razjašnjeno njegovo ubistvo niti motiv ubistva.

Poruka susreta Vulina i Amfilohija na parastosu Pavlu Bulatoviću je više nego jasna -Crna Gora i Srbija su ponovo “dva oka u glavi”. Amfilohije je u prisustvu ministra odbrane Srbije isprozivao ministra odbrane Crne Gore što nije bio prisutan taj dan u Rovcima kod Kolašina na parastosu Bulatoviću.

Retorika ministra Vulina tog dana u Rovcima je odisala duhom ’90. sva u znaku “srpstva” i zaklinjanja u političku i vojnu superiornost Srbije koja će štititi Srbe “gde god da oni žive”.

“Jedna je Srpska pravoslavna crkva, i srpska država ne može da ne brine o Srbima i ne može da ne brine o SPC”, naveo je Vulin.

Nakon ova dva događaja mitropolit Amfilohije prestaje sa prozivkama vlasti u Beogradu a fokus prebacuje na Podgoricu i Mila Đukanovića, koga po prvi put naziva izdajnikom.

Ne treba zaboraviti da je mitropolit Amfilohije prošle godine bio jedan od glasnijih inicijatora sazivanja vanrednog Sabora SPC i potpisnik pisma kojim se osuđuju i delegitimišu postupci patrijarha Irineja i Sinoda SPC. Vanredni Sabor je trebao da posluži za smenu sadašnjeg patrijarha Irineja kao nesposobnog da upravlja crkvom u ovim “odsudnim vremenim”. Sinod i patrijarh Irinej su veštim manevrima, znajući šta se sprema, izbegli održavanje ovog jesenjeg Sabora.

Jeremić se plaši približavanja Amfilohija Vučiću

Masovne litije u Crnoj Gori, na kojima je po procenama prisutno preko 200 000 građana, je događaj bez presedana, koji Amfilohiju daje vetar u leđa. Uznemirenost predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je do pre par meseci bio nepokolebljiv u odluci da otme crkvenu imovinu i stvori nezavisnu crnogorsku crkvu, pokazuje da su mu pozicije ozbiljno uzdrmane. Milova retorika se u poslednje vreme kreće u pravcu pomirljivih tonova prema SPC i mitropoliji. U nekoj drugoj prilici mitropolit Amfilohije bi bolećivo prihvatio pozive svog prijatelja Mila Đukanovića na “razum” i ” pregovore”, ali u ovom trenutku to uporno odbija. Milo je po prvi put naišao na zid kod svog dojučerašnjeg prijatelja i oslonca Amfilohija.

Crnogorski režim je ubeđen da Amfilohije samo “tvrdi pazar” i da će već koliko do jesenjih izbora u Crnoj Gori biti postignut dogovor između Amfilohija i Mila, no poslednji događaji približavanja Amfilohija Beogradu jasno ukazuju da je po sredi nešto sasvim drugo.

Dva puta kandidovan za patrijarha, Amfilohije nikad nije preboleo što ni jednom nije izabran da ponese belu panu(kamilavka koju nosi patrijarh). Treća sreća mu se upravo osmehuje. Milu Đukanoviću su dani odbrojani. Zapadni mediji otvoreno pišu o njemu kao o dikatatoru i kriminalcu čime jasno ukazuju da je pušten niz vodu. Promućurni Amfilohije uviđa da je u ovom trenutku Vučić sigurniji oslonac i radije će se odlučiti za beogradsku patrijaršiju nego nekakvu autokefalnu crnogorsku crkvu koja bi imala manje vernika od Albanske pravoslavne crkve.

S druge strane Vučiću bi odgovaralo da pacifikuje svog najvećeg opozicionara Amfilohija i obezbedi mu patrijaršijski tron. Tako bi dobio već izvikanog sveca za patrijarha, zaustavio moguće otcepljenje crkve u Crnoj Gori i ućutkao svog najvećeg oponenta. Sa Amfilohijem na čelu SPC i svim njegovim “bogojunaštvom” i “bogočojstvom” a pre svega jakim političkim i verskim vezama te oreolom pravednika, Vučiću bi bilo zagarantovano barem još 10 godina stabilne vlasti.

Ostaje još samo da se sruši Milo i penzioniše Irinej.

D.M.

Novi Centar

 

 

 

1 komentar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime