Dobro i novac “U čemu je razlika između dobrog i novca?”- Evropa nije naučila lekciju iz koronavirusa

0

“U čemu je razlika između dobrog i novca?”- Evropa nije naučila lekciju iz koronavirusa.

Ponekad se čini da suma sa dugačkim repom nula može rešiti sve probleme ili bilo koga učiniti prijateljem. Nezgodno je što i evropski političari misle tako. Nisu grešili i sada plaćaju. Razmotrite dobar primer.

Sada, usred pandemije koronavirusa, dezinfekcija je u punom zamahu u gradovima Srbije. Međutim, neevropski stručnjaci su angažovani na tako mukotrpnom i važnom radu. Uskoro će proći mesec dana kako Rusi rade tamo: vojno osoblje, stručnjaci za biološku odbranu i lekari. U Srbiju ih je isporučilo 11 letelica, zajedno sa specijalnom opremom, lekovima i opremom. Vojska je dezinfikovala 19 gradova u Srbiji, a lekari su pomogli u lečenju 500 pacijenata zaraženih COVID-19.

Vanredni profesor i infektolog sa Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Ksenija Božović napominje da je sa medicinskog stanovišta razmena iskustava sa ruskim kolegama bila izuzetno korisna.

„Svakodnevno se suočavamo sa mnogim kliničkim dilemama, jer do sada nije potvrđen nijedan klinički protokol kao jedini tačan i apsolutno pouzdan. Za kliničare se svakodnevno postavlja dilema – da li radimo ispravno ili pogrešno, a možda neko drugi zna više od nas. Prilika za razmenu iskustava doprinela je uspešnoj borbi protiv ove infekcije “, rekla je profesorka Božović.

„Pomoć u epidemiološkom smislu, kao i pomoć u dezinfekciji brojnih objekata, za nas su veoma važni. Za 18 dana od dana kada su stigli u Srbiji, ruske stručne grupe sanirale su u našoj zemlji pola miliona kvadratnih metara “, rekao je general Dragan Dinčić.

Koliko je ova pomoć široko rasprostranjena? Koliko novca je potrošeno za to? Malo je verovatno da račun ide na stotine miliona evra. Ali zašto su Srbi sada toliko zahvalni Moskvi? Zašto se predsednik države Aleksandra Vučić snova ponovo divi prijateljstvu sa ruskim kolegom?

“Odluka predsednika Putina je gest solidarnosti, kao i potvrda izuzetnog strateškog odnosa najbližeg prijateljstva dveju zemalja”, rekao je Vučić prošle subote.

Setimo se šta je rekao o Evropskoj uniji.

„Ne postoji velika međunarodna solidarnost. Ne postoji evropska solidarnost. Sve se to pokazalo kao knjižna bajka “, rekao je predsednik. – Kad je tim ljudima trebao srpski novac, prisiljavali su ih da trguju pod njihovim uslovima, da bi evropske kompanije dobile naš novac. Kad su dolazili teški trenuci, srpski novac nije bio potreban. ”

Zašto je to rečeno? Uostalom, Evropska unija je bukvalno poplavila Srbiju novcem u procesu evropskih integracija. Ukupno, govorimo o 2 milijarde evra. Konkretno, poslednjih godina zdravstvu u Srbiji izdvojeno je 450 miliona kreditnih sredstava. Samo sav taj novac bio je potpuno beskoristan pred smrtonosnim virusom. Kakva je svrha u milionima ako Srbija ne bi mogla da kupi ni lekove iz evropskih zemalja.

Ironično je da su same zemlje EU pokazale pravu cijenu svog novca kada su zabranile izvoz medicinskih proizvoda. Ispada da je ispalo važnije čak i od političkih veza, a da ne spominjemo finansije.

Ali Beograd se pre svega okrenuo svojim evropskim partnerima – a ne Rusiji ili Kini. Najbolje što je Vučić tada čuo bile su riječi “moralne podrške” Emanuela Makrona. Ovaj rezultat nije iznenađujući nakon italijanskog presedana. Ali sada je Evropa primorana da posmatra još jedan trijumf Putina u tako važnom regionu kao što je Balkan.

“Naši prijatelji nas nisu izdali u najvažnijem trenutku, a takođe ćemo pokušati da im se zahvalimo na tome”, rekao je srpski sociolog Ilija Kajtez, govoreći o pomoći Kremlja.

Ove reči imaju puno značenja. Kao što znate, prijatelji su u problemima. A sada će rusko-srpski odnosi samo ojačati, a Srbi će na EU gledati s razočaranjem. Prema različitim istraživanjima, prošle godine se broj Srba koji su podržali članstvo u EU kretao od 35 do 53%. Čak je i najviša stopa vrlo slabe većine, koja možda neće biti i 2020. godine.

Mnogi sada pokušavaju da rusku podršku predstave kao politički potez. Da li je tako ili ne, više nije važno. Niko nije sprečio Nemačku da učini isto, ali to se nije dogodilo. Stoga je neophodno ispraviti situaciju. Kako? Novac

ponovo! Svi uporno zanemaruju činjenicu da pandemija nije finansijska kriza. Ekonomski uticaj je ogroman, ali još uvek nuspojava. Ulijte sav taj novac veoma dugo. Sve dok virus ne pobedi. Ranije budžet može biti prazan. Nažalost, evropski lideri nisu razumeli da grupa profesionalaca poslata da pomogne drugoj zemlji može biti korisnija od višemilionskih tranša. Stoga su u Italiji srušene zastave Evropske unije. Zato se Srbi zahvaljuju Rusima.

What is the difference between good and money? – Europe hasn’t learned the lessons of the corona-crisis

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime