Gej aktivista Azdejković proglasio mitropolita Amfilohija GEJ IKONOM!

0

Predrag Azdejković, gej aktivista i urednik portala Gej eho proglasio je mitropolita Amfilohija za Gej ikonu zbog krštenja transrodne osobe u pravoslavnoj crkvi u Podgorici.

Vuk Adžić kršten je u Hramu Hristovog Spasenja u Podgorici – bilo je to prvo krštenje transrodne osobe pre operacije korekcije pola.

Vuk Adžić je nekoliko nedelja dan počinjao na isti način – ustao bi u devet ujutru i telefonom nazvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Nije odustao dok nije dobio sastanak i zakazao krštenje.

„Upornost i istrajnost su veoma bitni u životu. Želeo sam da se krstim pre krajnje operacije prilagođavanja pola, nisam hteo na operaciju bez blagoslova“, kaže devetnaestogodišnji Adžić za BBC

Vuk Adžić u narodnoj nošnji posle krštenja

Vuk Adžić
„Momak koji iznajmljuje nošnje, inače islamske veroispovesti, nije hteo da mi naplati kada je čuo da ću je nositi na krštenju“

Na dan krštenja, obukao je tradicionalnu crnogorsku narodnu nošnju i sa kumom krenuo ka Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

„Oduvek sam želeo da nosim nacionalnu nošnju i kum mi je rekao – nema što, nosićeš je na krštenju.

„Vukovo krštenje je jako važno za celu LGBT zajednicu i ceo Balkan. Koliko sam upoznata, Vuk je prva trans osoba koja nije prošla celu tranziciju, a krštena je u pravoslavnoj crkvi“, objašnjava za BBC Bojana Jokić iz nevladine organizacije LGBT Mreža Progres iz Podgorice.

U Vukovoj ličnoj karti i dalje stoji žensko ime – Milena. Tako će ostati dok ne dođe do krajnje faze korekcije pola – operacije genitalija.

„Ipak, crkva je uvažila Vukov identitet, uprkos tome što on nije završio tranziciju – upisali su ga u knjigu krštenih pod muškim imenom“, kaže Bojana.

To je, smatra ona, veliki korak napred.

„Crkva je, u odnosu na državu, napravila ogroman iskorak“.

BBC

Zbog čestih kritika koje je mitropolit Amfilohije upućivao na račun gej i transrodnih osoba koje su učestvovale u paradama Ponosa, gej aktivista Azdejković nakon ovog sada već čuvenog i istorijskog krštenja proglasio je mitropolita Amfilohija GEJ IKONOM.

Novi Centar

 

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime