OGLASILA SE KINA NA GODIŠNJICU RATA: Ćutali od početka, a sad izneli PLAN!

0
Foto: Screenshot Youtube

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je dokument o rešavanju krize u Ukrajine koji sadrži 12 tačaka.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, objavljenom u 12 tačaka iznet je stav o ratu u Ukrajini i poziv na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu, kineskog ministarstva spoljnih poslova navodi da ce Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora. Posle svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.

Kina objavila 12 tačaka

U zvaničnom dokumentu Kine izneto je svih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Кineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu i odbacila je kao neprihvatljivu bilo kakvu upotrebu nuklearnog oružja.

„Sve strane moraju da podstaknu Rusiju i Ukrajinu da se kreću u istom pravcu i vrate se direktnom dijalogu što je pre moguće“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je potvrdilo da se „nuklearno oružje ne sme koristiti“.

„Nuklearno oružje ne bi trebalo da se koristi i nuklearni rat ne bi trebalo da bude uključen. Treba se suprotstaviti pretnji nuklearnim oružjem ili njegovoj upotrebi“, navodi se u dokumentu.

Osim toga, Кina traži od dve zemlje da izbegavaju napade na civile.

„Strane u sukobu moraju se striktno pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, izbegavati napade na civile i civilne objekte“, naglašava ministarstvo.

Ovaj rat je osetljivo pitanje za Peking zbog njegovih veoma jakih dugogodišnjih diplomatskih i ekonomskih veza sa Moskvom, cementiranih zajedničkim interesom za protivtežu Vašingtonu.

O takozvanom „mirovnom planu“ Pekinga u petak rano ujutro oglasio se i Kijev poručivši da je to „dobar znak i signal da Kina želi da se uključi u globalna nastojanja da se zaustavi rat u Ukrajini“, piše Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz ukrajinske diplomatije.

Izvor je dodao da i „Ukrajina ima mirovni plan za koji se nada da će dobiti podršku Kine“.

„Dokument dobar znak, ali Kina teba da učini više“

Otpravnica poslova u ambasadi Ukrajine u Pekingu Žana Leščinska ocenila je danas da je objavljivanje dokumenta u kojem je Kina iznela stav o sukobu u Ukrajini „dobar znak“, ali je pozvala Peking da se angažuje sa Kijevom i „učini više da rat bude okončan“.

Leščinska smatra da Kina treba da učini sve što je u njenoj moći da rat u Ukrajini bude zaustavljen i obnovljen mir i da podstakne Rusiju da povuče svoje trupe, preneo je CNN. Dodala je da bi Peking, kao strana koja se sama proglasila za neutralnu, trebalo da razgovara i sa Moskvom i sa Kijevom, a da sada, kako je rekla, vidimo da Kina ne razgovara sa Ukrajinom.

„Želeli bismo da vidimo Kinu aktivniju i želeli bismo da Kina učini više da rat bude okončan“, rekla je Leščinska.

Ona je kao dobar znak ocenila to što je kineska vlada objavila taj dokument i kao dobru činjenicu da Kina pokušava da bude više uključena u globalne napore da se okonča rat u Ukrajini.

Lukašenko strahuje od govora Si Đinpinga

Aleksandar Lukašenko smatra da će obraćanje kineskog predsednika imati veliki značaj, jer to znači da će dovesti do bitnih promena. Značaj Kine za ceo svet je veliki jer ni jedan problem na međunarodnoj sceni ne može biti rešen bez njenog učešća, izjavio je u četvrtak predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za kineske medije.

„Znam da će kineski predsednik Si Đinping danas ili sutra održati govor ili objaviti izjavu povodom konflikta u Ukrajini. Molim vas da obratite pažnju na to, jer je to krajnje neobičan korak za kinesku politiku. Kinezi su uvek precizni i na oprezu. Ne mešaju se u stvari u koje ne treba da se mešaju. Ako u Kini smatraju da njihovo mešanje u neko pitanje ne bi dovelo do željenog rezultata, oni inicijalno neć9e ni preduzeti nikakve korake“, izjavio je Lukašenko.

Izvor: Espreso, Mondo

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime