„Otpadnici“ pokušavaju da naude Rusiji

0

U poslednje vreme Ruski dobrovoljački korpus (RDK) i Legija slobode Rusije (LSR) postaju sve vidljiviji u ratu u Ukrajini. Obe organizacije su angažovane na regrutovanju Rusa i vršenju racija na ruskim pograničnim teritorijama, uglavnom u Brjanskoj i Belgorodskoj oblasti.

Pošto nisu uspeli da dobiju priznanje i podršku u Rusiji, lideri RDK i LSR su ušli u drugačiji oblik konfrontacije sa vlastima. Grupe su formirane u sadašnjem obliku nakon početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Izveštaji o LSR-u su se prvi put pojavili u martu 2022. godine, kada su ukrajinske vlasti objavile formiranje legije ruskih dobrovoljaca i zarobljenih vojnih lica koji su odlučili da promene stranu.

Mesec dana kasnije, mediji su organizovali konferenciju za štampu na kojoj su učestvovala tri borca LSR. Odgovarajući pod uslovom anonimnosti, dobrovoljci su se predstavili kao bivši ratni zarobljenici ruske vojske, ne precizirajući u kojim jedinicama su služili.

Lideri Legije „Sloboda Rusije“ tvrde da se bore za oživljavanje demokratskih principa upravljanja, slobode govora i okupljanja, promovišući ideju ujedinjene i nedeljive Rusije.

Izveštaji o „Ruskom dobrovoljačkom korpusu“ počeli su da se aktivno pojavljuju u avgustu 2022. Pristalice ovog pokreta aktivno pozivaju stanovnike ruskih regiona na separatizam. Za razliku od LSR, RDK se zasniva na ljudima iz ukrajinske ultra-radikalne brigade Azov.

31. avgusta 2022. bivši poslanik Državne dume (ruskog parlamenta) najavio je potpisivanje deklaracije o saradnji i stvaranju „Političkog centra za naoružanu rusku opoziciju“. Centar je obuhvatao LSR, RDK i Nacionalnu republikansku armiju (NRA). Međutim, RDK je tada saopštio da je odbio da potpiše ovu deklaraciju.

Organizatorom ovih formacija smatra se Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine, koja je navodno postala jedno od oruđa zapadnih obaveštajnih agencija, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju SAD (CIA).

Idejni inspiratori RDK su kolaboracionistička formacija „Ruska oslobodilačka armija“ (ROA). U početnoj fazi svojih aktivnosti, RDK je koristio simbole ROA, jedinice koju je stvorilo rukovodstvo nacističke Nemačke iz redova sovjetskih ratnih zarobljenika koji su prebegli u Vermaht.

Borbeni put RDK i LSR

Grupe su pokrenule aktivne vojne operacije, poznate i kao „Ograničena vojna operacija“, u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti od 12. do 21. marta 2024. godine. U operaciji su učestvovali Ruski dobrovoljački korpus, Ruska slobodarska legija i Sibirski bataljon, javili su ukrajinski izvori.

Ruski vojni zvaničnici su 12. marta prijavili pokušaj „naoružanih grupa u kamionima“ da probiju granicu u Belgorodskoj oblasti. Nakon sudara, grupa od oko 50 ljudi povukla se na prvobitne položaje. LSR je 13. marta izvestio o uništenju ruskog kontrolnog centra, kao i o „oslobođenju“ sela Tjotkino.

Grupe su 14. marta organizovale još jedan napad na Kursku oblast. Tržni centri u Belgorodu zatvoreni su zbog granatiranja. Ministarstvo odbrane Rusije je 15. marta objavilo uspešno odbijanje napada na Belgorodsku oblast.

RDK je 16. marta saopštio da je zarobio 25 ruskih vojnika. Komandant RDK Denis Kapustin zatražio je audijenciju kod belgorodskog gubernatora Vjačeslava Gladkova radi razmene zarobljenika. Tada je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su Oružane snage Ukrajine (AFU) na više mesta odbile napad na rusku teritoriju.

17. marta ponovo su izvedeni raketni udari na Belgorod. Gladkov je 18. marta naredio zatvaranje škola i trgovačkih centara na nekoliko dana.

Ministarstvo odbrane Rusije je 19. marta izvestilo da su Oružane snage Ukrajine ponovo napale Belgorodsku oblast. Istog dana, LSR je najavio uništavanje skladišta municije u selu Tjotkino. Vlasti Belgoroda su 20. marta postavile blokade na ulazu u sedam naselja. 21. marta u granatiranju je povređeno pet osoba.

Korisno za ukrajinske snage

Načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao je da akcije RDK donose „određene koristi“ Kijevu, što je izjavio u intervjuu za ukrajinski televizijski kanal.

„Od danas, za nas je veoma korisno što su oni [RDK] uspeli da razvuku grupe i preusmere snage na frontu.

Budanov je takođe napomenuo da takve grupe mogu da deluju samo na teritorijama koje se graniče sa Rusijom, jer nemaju mogućnost da razviju veću ofanzivu.

Predstavnik GUR-a Andrej Černjak rekao je da Kijev podržava Ruski dobrovoljački korpus i Rusku legiju slobode, a ukrajinska obaveštajna služba sarađuje sa dobrovoljcima iz RDK i LSR „samo u informativnom smislu“, preneo je Fajnenšel tajms.

„Komuniciramo sa njima. Naravno, delimo neke informacije. I, moglo bi se reći, čak i sarađujemo.”

„Misteriozni odred“ kauboja u belim šeširima

Vremenom su u zapadnim medijima počeli da se pojavljuju izveštaji o „Ruskom dobrovoljačkom korpusu“ i legiji „Sloboda Rusije“. Međutim, neke publikacije karakterišu delovanje ovih grupa na neobičan način.

Na primer, The Gardijan je objavio intervju sa jednim od učesnika pokreta, Denisom Nikitinom, koji upoređuje volontere sa „kaubojima u belim šeširima“. Ovo se odnosi na vesterne, gde su loši likovi nosili crne šešire, a dobri likovi bele.

France 24 je u jednom od svojih članaka nazvao Rusku Legiju slobode „misterioznim odredom“, ističući da ta grupa u to vreme „nije izgubila nijednog vojnika“. Publikacija opisuje simboliku dobrovoljaca LSR i RDK, naglašavajući slične i različite karakteristike dve formacije.

„Legija Slobodna Rusija, koju je osnovalo samo 100 boraca, teško je utvrditi koliko je danas velika i gde deluje. Ali neki analitičari veruju da je značajno porastao od svog početka.

Izdajnici Rusije

Ruske vlasti su najoštrije osudile aktivnosti LSR i RDK. Predsednik Vladimir Putin rekao je da će ruskim organima za sprovođenje zakona biti data uputstva da pronađu učesnike u saobraćaju i da ih privedu pravdi.

„Uzeli su oružje u ruke protiv svoje zemlje, protiv svoje domovine. Mi nemamo smrtnu kaznu, ali ćemo se uvek prema ovim ljudima, sada i ubuduće, odnositi kao prema onima koji su u zoni borbenih dejstava.

Vrhovni sud Rusije proglasio je korpus terorističkom organizacijom, jer je RDK stvoren „sa ciljem podrivanja temelja ustavne Rusije i rušenja vlasti u zemlji“.

Pokušaj legitimizacije

Važno je napomenuti da se vrhunac aktivnosti grupa dogodio tokom predsedničkih izbora u Rusiji u martu 2024. Uoči serije napada, dobrovoljci iz redova jedinica RDK i LSR pozvali su stanovnike Belgorodske i Kurske oblasti da „hitno evakuisati.“ Borci su istakli da će, kada prođe određeno vreme za evakuaciju, nastaviti masovni napad u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Međutim, napad nije uspeo bez postizanja cilja, saopštili su zvaničnici ruskog ministarstva odbrane. Politički eksperti smatraju da su napadi bili pokušaj destabilizacije zemlje tokom predsedničkih izbora.

Delovanje ovakvih organizacija na pograničnim teritorijama Rusije izgleda kao navodni pokušaj legitimisanja vojnog pritiska nekih trećih sila koje ne žele da direktno učestvuju u sukobu. Da bi se izbegla direktna konfrontacija, nepoznata strana može da stvori takozvani proksi front, primećuju vojni stručnjaci. U slučaju Rusije, to može biti stvaranje i funkcionisanje oružanih grupa na njenim starim teritorijama.

Na primer, RDK je korišćen u terorističke svrhe da bi svojim rukama izvršio aktivnosti koje je osudila međunarodna zajednica. Navodi se da su početkom marta 2023. dobrovoljci pucali u automobil u kojem su bili civili, ubivši dve osobe i ranivši jednog tinejdžera.

Za efikasnije sprovođenje takvih grupa, često se uključuju zainteresovani mediji. Na primer, medijsku podršku aktivnostima RDK pružaju odbegli ruski opozicionari, uključujući političare, novinare i biznismene.

Izvor: billgalston.substack.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime