KOMISIJA ZA NESTALE VLADE SRBIJE Ovo su imena srpskih vojnika za čije posmrtne ostatke se pretpostavlja da su na Košarama!

0
FOTO: Printscreen/Youtube

Komisija za nestale Vlade Srbije pretpostavlja da su u rejonu Košara – nedaleko do poprišta čuvene bitke – posmrtni ostaci vojnika Zlatka Acića, Predraga Bojovića, Saše Ivankovića, Ivice Ivanovića, Branislava Negića i Vitalija Bulaha Gleboviča, potvrđeno je Novostima.

Odgovor na pitanje da li se njihovi ostaci zaista nalaze na padinama Prokletija, daće DNK analiza ukoliko istražitelji dobiju dozvolu za iskopavanje, što je predsednik Komisije Veljko Odalović nedavno najavio.

Tada će se znati i da li su neki od ovih vojnika boraca na albanskim snimcima, na kojima su zabeležena tela vojnika, lična dokumenta i prizori sa karaule Košare. Na ovim snimcima zabeleženi su i pripadnici OVK koji kopaju grobove, za, kako se čuje na snimku, „teroriste Slobodana Miloševića“.

Ove strašne scene pregledali su i najbliži nestalih, nadajući se da će saznati istinu, kakva god ona bila.

U porodici Predraga Bojovića iz Čačka, koji je kao dvadesetogodišnjak bio u vojsci na Košarama, za „Novosti“ su kratko poručili da su 99 odsto sigurni da na snimcima nije on, kao i da ne veruju da će se njegova sudbina konačno rasvetliti.

Bojović je, kako je ranije objavljivano, nestao 15. ili 16. aprila u borbama. Bio je ranjen u kuk, pa su ga drugovi ostavili ispod jednog drveta, misleći da će ga jedinica za evakuaciju ranjenika izvući. Međutim, njegovo telo nikada nije pronađeno. I Zlatko Acić iz Smederevske Palanke je poslednji put viđen živ na Maja Glavi u borbama 16. aprila.

– Bezbroj puta smo pregledali snimke na „Jutjubu“ koje su načinili teroristi, dok su kopali grobnicu za srpske vojnike poginule na Košarama, ali našeg Sašu nismo mogli da prepoznamo. Na snimcima se vide tela, ali ne i lica poginulih vojnika, pa je na osnovu toga teško utvrditi ko je u pitanju. Nadamo se da će, ipak, istraga tih grobnica, pokazati da li je i Saša među poginulim srpskim vojnicima – rekao je Velisav Ivanković iz Lazarevca, brat od strica Saše Ivankovića iz obližnjih Vreoca, koji je kao devetnaestogodišnjak, na redovnom služenju vojnog roka, nestao u paklu bitke na Košarama, 16. aprila 1999. godine.

Na groblju u Lazarevcu sahranjen je prazan kovčeg, podignut mu je i nadgrobni spomenik, a njegovi roditelji umrli su u žalosti i nadi da se njihov jedinac pojavi na kapiji dvorišta. Ivanković nije morao da ide u vojsku, jer je bio staratelj majci Gordani i ocu Milomiru, koji su bili invalidi. Ipak, nije želeo da tu mogućnost iskoristi. Uniformu je obukao krajem 1998. godine.

Na snimcima su pokazana i dokumenta srpskih vojnika, među kojima i Dejana Mitića iz Leskovca, koji je nastradao istog dana kada i Saša – kaže Velisav. – To nam daje nadu da, možda, ipak, posle toliko godina, konačno budu pronađeni njegovi posmrtni ostaci i da počivaju na lazarevačkom groblju.

Bratislav Negić iz Banje Koviljače poginuo je najverovatnije 14. aprila 1999. godine, kada je, zapravo, bila njegova poslednja akcija u rejonu te karaule.

Kako kažu oni koji su mu bili bliski, krenuo je na zadatak uzdignute glave, sa najboljim drugom, gazeći sneg, sa svojom i opremom drugog vojnika, kome je pomogao. Navodno, sneg je uticao da mu se noga zaglavi u granju na koje je nabasao i primetio ga je neprijateljski snajperista. Tri metka bezdušnog snajperiste ugasila su mladi život i divnog mladića.

Svojevremeno su dovezeni, tobože, njegovi posmrtni ostaci, ali je utvrđeno da ne pripadaju njemu!? Od tad do sada se traga za njegovim posmrtnim ostacima, kao i za ostacima još jednog junaka iz Banje Koviljače – Ivice Ivanovića, koji je poginuo dva dana kasnije kao dobrovoljac 125. motorizovane brigade.

Rajko Ivanović, njegov sin, kaže da je pre dva meseca dobio snimke koji sada kruže. Očekuje i nada se da će doći do posmrtnih ostataka svog hrabrog roditelja, kako bi ga dostojno sahranio, kako dolikuje junaku.

kurir.rs/Novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime