Paklene namere Albanaca: Formiraju novu pravoslavnu crkvu na KiM, imaju samo jedan CILJ

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ohrabruje rečima da ćemo sačuvati manastire na KiM

Kako bi se dočepale imovine srpskih manastira i crkava i prisvojile srpsku kulturnu baštinu, kosovske vlasti su na sve spremne, pa čak i da formiraju novu pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosova i Metohije. Na to upozorava i premijerka Ana Brnabić. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ohrabruje rečima da ćemo sačuvati manastire na KiM.

– Ne treba isključiti da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosova i Metohije – upozorila je premijerka nakon pisma vlasti u Prištini, u kojem su zatražili od Uneska da se srpske crkve i manastiri uklone iz kategorije ugroženih. Brnabićeva pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti ocenjuje kao vrhunac licemerja i cinizma.

– Manastiri su pod stalno na oku Kforu, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju – ukazala je premijerka.

Brnabićeva navodi da Kurti u pismu o srpskoj kulturnoj i verskoj baštini i manastirima govori kao o njihovoj kulturi i verskoj baštini, takozvanom kosovskom nasleđu.

– Ne treba da isključimo da će na kraju pokušati da naprave nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića na teritoriji Kosova i Metohije, dakle neku njihovu crkvu. To je ono na šta smo mi spremni, a znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga – poručila je premijerka.

SAČUVAĆEMO MANASTIRE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uverava da ćemo sačuvati srpske manastire.

– Neka oni rade svoj posao, mi ćemo naš – rekao je Vučić, upitan da prokomentariše zahteve Prištine da se četiri srpska manastira isključe iz kategorije ugroženih spomenika na Uneskovoj listi. Na pitanje da li ga to plaši, kaže da ga ne plaši, ali da ga brine.

– Ne plaši me ništa, ali me brine, borićemo se i sačuvaćemo Dečane, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Pećku patrijaršiju… – rekao je Vučić za TV Pink.

BEZ SRAMA I BLAMA

Podsetimo, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio je cirkularno pismo na adrese više od 50 premijera zemalja u svetu, u kojem se žali na odluku organizacije „Evropa nostra” da kosovski pravoslavni manastir Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa, nazivajući je „neosnovanom i krajnje politički motivisanom”. U tom pismu Kurti tvrdi da je manastir Visoki Dečani, kao i celokupno kulturno nasleđe na KiM, u „izvanredno dobrom stanju”. To nije jedino pismo koje je stiglo od prištinske vlasti i Kurtija. Prethodno su istog dana Kurti, kosovska predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Glauk Konjufca zajedno zatražili od Uneska da se četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije „spomenici u opasnosti”. Zatražili su i da se promeni naziv njihove zemlje porekla, pa čak i izrazili spremnost da Priština pristupi toj organizaciji UN.

SVETINJE ŠTITE RUŠENJEM

Ovim povodom oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, navodeći da je reč o najnovijoj agresivnoj kampanji Prištine, u kojoj njeni predstavnici žele da predstave tzv. Kosovo kao oazu mira i da navodnu brigu o srpskom kulturnom blagu na tom prostoru preuzmu na sebe.

– Reč je o jednom potpuno licemernom načinu delovanja Prištine i obmani međunarodne zajednice. Kada Kurti kaže da Priština ima želju i zna da sačuva srpske crkve, podsetio bih da je od 1999. do današnjeg dana preko 135 crkava i manastira spaljeno i uništeno – naglasio je Petković.

On je podvukao da Kurti nigde ne govori o poreklu i ko je vlasnik srpske kulturne baštine na Kosmetu.

– Ono što on govori je da crkve i manastire vidi isključivo u kontekstu albanske istorije i albanizacije našeg kulturnog blaga. To smo mogli da vidimo i kad je čestitao Vaskrs pravoslavnim vernicima, tada je rekao: „S ljubavlju prema našoj državi i našem jeziku”. Svi bi mislili da je to u redu, a zapravo je citirao Teofana Nolija, osnivača Albanske pravoslavne crkve – napominje Petković, dodajući da se iz ovoga vidi pravi Kurtijev cilj – da se srpske crkve i manastiri predstave kao tzv. kosovarsko kulturno nasleđe.

Piše: GORAN MITROVIĆ

Izvor: OBJEKTIV

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime