RUSIJA PORUČILA AMERIMA I EVROPI Ili ćete vi otrezniti vaše albansko čedo Kosovo ili ćemo to učiniti mi!

0

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti kosovskih Albanaca da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zabrinuto je zbog zaoštravanja situacije na Kosovu i smatra da su postupci vlasti kosovskih Albanaca provokacija čiji je cilj istiskivanje Srba iz autonomne pokrajine.

„Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. U suštini, radi se o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i istiskivanje Srba sa Kosova“ navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti kosovskih Albanaca da hitno povuku policijske jedinice iz severnih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rešavanja situacije.

„Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbegao destruktivan scenario koji preti čitavom regionu“, dodaje se u saopštenju.

Ranije je načelnik Skupštine opštine Zubin Potok Nemanja Jakšić izjavio da lokalni Srbi nastavljaju blokadu kontrolnog punkta na severu Kosova i Metohije, da je situacija mirna, ali napeta i da dežuraju specijalne snage kosovskih Albanaca.

Policija samoproglašene republike saopštila je u ponedeljak da vozila sa srpskim registarskim oznakama više neće moći da ulaze na Kosovo, već da na ulazu moraju da se stavljaju privremene kosovske tablice. Stavljanje registarskih tablica u samoproglašenoj republici ne samo da izaziva moralni protest kod Srba, već ih tera i da troše novac na privremene registarske tablice i gube vreme na njihovo postavljanje.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime