Iznajmljivanje mašine za pranje nameštaja – prednosti i nedostaci

0

Primetili ste da je tapacirung na vašem nameštaju promenio boju. Kao da se ugasila ona živahna nijansa koju je mebl štof imao nekada i sve je poprimilo neki zagasiti sivkasti ton. Takve promene se ne dešavaju preko noći.

U vazduhu, svuda oko nas, lebde milijarde čestica prašine koja je toliko sićušna da je nevidljiva golim okom. Prašina nežno i neprimetno pada svuda oko nas, praveći fini film na stvarima, pa i na našoj koži. To ćete najbolje primetiti na stolovima i policama – beličasto paperje koje će se pojaviti već narednog dana, nakon što ste prebrisali sve i očistili prašinu. Dok je na policama vidljiva, prašina se na meblu ne vidi, dok se ne nakupi u tolikoj meri da štof promeni boju.

Šta učiniti? Na raspolaganju vam je nekoliko opcija.

Prva, najekonomičnija, je ujedno i najmanje efikasna. Možete se opredeliti za metodu čišćenja tapaciranog nameštaja kojoj pribegava većina domaćica – lavor sa malo mlake vode i deterdženta, sunđer, istrljajte zaprljana mesta i potisnite nečistoće dublje u nameštaj. Tako je, dobro ste pročitali. Na opisani način nameštaj delovaće da ste nameštaj očistili površinski, a suštinski ćete samo razmazati prljavštinu i saterati je duboko u unutrašnjost nameštaja.

Druga opcija je profesionalno čišćenje. Možete pozvati tepih servis ili servis za čišćenje nameštaja (obično tepih servisi u ponudi imaju ovu opciju) i pustiti profesionalce da prljavi posao (bukvalno!) odrade umesto vas. Nameštaj će vam biti vraćen čist i osvežen.

Treća opcija koja vam je na raspolaganju je izdavanje mašina za pranje nameštaja. U dogovoreno mesto servis će vam isporučiti mašinu (ili ćete vi otići po nju, zavisno od dogovora), objasniti vam kako funkcioniše i kako se koristi, a zatim vam je ostaviti na dogovoreno vreme da sami očistite vaš mebl i uverite se koliko je zapravo bio prljav.

Ako nas pitate – ako imate vremena i volje da se pozabavite čišćenjem, treća opcija je ujedno i najbolja, a objasnićemo i zašto.

Kako funkcioniše mašina za dubinsko pranje nameštaja?

Naš narod ima mnoštvo pozitivnih karakteristika po kojima je nadaleko poznat, ali i par manje reprezentativnih, od kojih je jedna i sitničavost. Nakon što odnesemo tepihe ili nameštaj na dubinsko pranje imamo običaj da omalovažavamo tuđi rad i trud, rečenicama kao što su “ma šta su radili, par fleka očistili a koštalo me 1000 dinara, mogao sam to i sam” – recimo.

Ovaj put učinite to sami i uverite se koliko se nečistoće krije ispod površine vašeg nameštaja.

Čistači na paru, baš kao i ručno čišćenje, potiskuju prljavštinu u dublje slojeve nameštaja. Usisivač je efikasan, ali čisti samo površinski, dok mašina za dubinsko pranje nameštaja zaista radi ono što obećava – izvlači nestoće iz najdubljih slojeva sunđera.

Mašina za dubinsko pranje pod pritiskom efikasno čisti sve vrste materijala, a sistem za uklanjanje pene smanjuje nakupljanje pene u rezervoaru za prljavu vodu, što povećava produktivnost rada mašine. Ekstrakcija raspršivanjem nakon dubinskog pranja ostavlja samo minimalnu količinu preostale vlage. To znači da će nameštaj nakon dubinskog pranja biti skoro suv, te ćete brzo moći da ga koristite ponovo.

Mašina za dubinsko pranje nameštaja se može koristiti na svim vrstama tapaciranog nameštaja – stolicama, foteljama, kanabeima, dvosedima, trosedima, ugaonim garniturama, jastucima, dušecima, tepisima, ali i automobilskim sedištima.

Koje su prednosti iznajmljivanja mašine za dubinsko pranje?

Prednosti iznamljivanja mašine za dubinsko pranje su sledeće:

  • Odstranićete nečistoće, grinje i neprijatne mirise iz vašeg tapaciranog nameštaja, što će mu vratiti stari sjaj i svežinu.
  • Redovno i detaljno održavanje nameštaja odložiće potrebu za kupovinom novog, što, složićemo se, nije mala investicija.
  • Moći ćete da očistite onoliko komada nameštaja koliko želite – u vašem domu, skupa sa komšijom ili rodbinom sa kojom ćete podeliti troškove najma mašine.
  • Čistite u vreme koje vama odgovara, tempom koji vam je prijatan.
  • Nećete imati sumnje da neki komad nije dovoljno dobro očišćen, jer sve radite sami, a vi sami sve umete najbolje, zar ne?
  • Plaćate fiksnu dnevnu cenu za iznajmljivanje mašine, što može biti povoljnije ako imate mnogo nameštaja koji treba dubinski oprati, nego da plaćate po komadu.
  • Ako ste razmatrali kupovinu mašine za dubinsko pranje za vaše domaćinstvo, iznajmljivanje će biti izvrsna prilika da se uverite u njenu efikasnost pre nego izdvojite visoku sumu novca za kupovinu.

Da li iznajmljivanje mašine za dubinsko pranje ima neke nedostatke?

Čistite u okolnostima i uslovima koji vama odgovaraju, tempom koji vam je prijatan, bez požurivanja, sa pauzama. Praznite spremnike sa prljavom vodom i imate priliku da se vlastitim očima uverite u delotvornost uređaja koji ste iznajmili. Šta bi mogao da bude nedostatak?

Postoji mogućnost da ćete se malo oznojiti, naročito ako imate mnogo površina za čišćenje, i da će vas naredni dan sačekati upala mišića od istezanja i fizičkih aktivnosti. Mimo ovih sitnica, korišćenje mašine za dubinsko pranje je veoma jednostavno, a posmatranje kako vaše stvari vraćaju stari sjaj pruža sjajan osećaj satisfakcije. Isprobajte i uverite se i sami!

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime