Koje probleme najčešće imaju vlasnici iPhone uređaja?

0

Vlasnici mobilnih telefona se po pravilu najčešće dele na one koji su verni kompaniji Apple ili Samsung i koji godinama kupuju modele isključivo jednog od ova dva brenda. Kompanija Apple iz godine u godinu u septembru ili oktobru izbacuje nove, unapređene modele, a broj kupaca je u konstantnom porastu.

U zavisnosti od mobilnog telefona koji poseduju vlasnici imaju problema sa različitim kvarovima koji su tipični za taj model. Neki kvarovi se prvom sledećom verzijom eliminišu, dok se neki ponavljaju u svakoj verziji.

U nastavku teksta pročitajte koji su najčešći kvarovi sa kojima se povornici iPhone-a često susteću i zbog kojih najćešće svoj telefon odnose u servis na popravku.

#1 Baterija – kada je potrebna zamena baterije iPhone-a?

Baterija svakog pametnog uređaja ima svoj vek trajanja, pa nakon određenog vremenskog perioda dolazi do bržeg pražnjena baterije, a ista situacija dešava se i sa iPhone telefonima.

Oslabljena baterija dovodi do sve ćešće potrebe za punjenjem telefona i opadanju njegovih performansi, a kada je previše oslabljena može doći do čestog gašenja mobilog telefona.

Pored brzog pražnjenja telefona, ostali simptomi koje možete primetiti su iznenadno gašenje telefona, ubrzano pražnjenje na hladnoći, zagrevanje telefona prilikom punjenja ili situacija da telefon radi samo kada je na punjaču.

Vek trajanja baterije ne meri se njenom starošću već zavisi od više različitih faktora kao što su broj ciklusa punjenja i pražnjenja  koji je u proseku 500 i način na koji punite svoj telefon.

Da li telefon punite do 100% jednom dnevno ili ga punite više puta dnevno po malo, značajno može uticati na to koliki će životni vek baterija imati. U proseku životni vek je oko 2 godine, nakon čega je potrebna zamena baterije na iPhone-u.

Upravo zbog životnog veka, pri kupovini uređaja možete primetiti da je garancija na bateriju kraća u odnosu na garanciju celog telefona, pa kada do zamene dođe, moraćete da posetite servis mobilnih telefona i izdvojite određenu sumu novca za zamenu baterije.

Cena zamene zavisi od servisa koji ste izabrali, kao i od modela iPhone-a koji je u pitanju i od toga da li je baterija original ili ne. Kvalitetna popravka nije moguća bez original Apple delova, zato je bitno da odaberete pouzdan servis mobilnih telefona.

Po rezultatima brojnih istraživanja, modeli telefona koji su imali najviše problema sa baterijom, pogotovo sa gašenjem telefona na hladnoći su iPhone 6 i iPhone 6s, pa ukoliko ste vlasnici nekog od ova dva telefona posebno obratite pažnju o očuvanju njegove baterije.

#2 Mehanička oštećenja prednjeg dela telefona – zamena stakla ili ekrana

Najveći broj ljudi je barem jednom u životu morao da zameni ekran telefona usled oštećenja zbog pada na tvrdu površinu. Kako svi pametni telefoni imaju staklo preko najvećeg dela ekrana, upravo ono najčešće strada pri padu telefona.

U zavisnosti od težine oštećenja, ugla pod kojim je telefon pao, površine na koju je pao i visine sa koje ste ga ispustili, može se desiti da vam je potrebna zamena samo prednjeg stakla ili pak čitavog ekrana.

Potrebu za zamenom čitavog ekrana možete prepoznati jednostavno:

  • Touchscreen koji ne reaguje na dodir
  • Često se zamrzava slika na ekranu ili je ekran crn
  • Pojavljuju se linije ili tačke u različitim bojama po ekranu

Ono što je ohrabrujuće je da je zamena stakla i ekrana poprilično jednostavan zahvat i da to možete učiniti u gotovo svakom servisu mobilnih telefona, a kako bi sprečili da do pucanja ekrana uopšte i dođe možete koristiti zaštitnu foliju i staklo, koju možete pronaći za svaki model iPhone-a.

#3 Kvar konekora punjenja – česta potreba za zamenom konektora

Da li vam se desilo nekad da vam se telefon na punjaču puni vidno sporije nego što je uobičajeno ili vam je iskočila poruka da punjenje nije moguće?

Ukoliko jeste, velike su šanse da je konektor za punjenje crkao. Ovaj kvar se dešava iz nekoliko razloga:

  • Koristite punjač koji nije namenjen vašem telefonu
  • Telefon je došao u kontakt sa vodom
  • Loš napon struje
  • Nepažljivo priključujete telefon na punjenje

Kada do kvara konektora dođe, veoma retko se može popraviti, pa većina servisa predlaže njegovu zamenu.

Kako bi sprečili da do ovog kvara dođe, nemojte koristiti punjače koji nisu namenjeni vašem telefonu, već koristite samo original punjač koji ste dobili uz telefon ili kupili u ovlašćenoj prodavnici iPhone opreme. Ovo je iz razloga što nemaju svi punjači isti napon struje, pa ukoliko telefon punite na punjaču sa većin naponom nego što je optimalno može doći do kvara konektora.

Nadamo se da ste se čitanjem ovog teksta informisali o svim najučestalijim kvarovima koji se dešavaju na jednim od najprodovanijih teledona na svetu, kao i da ćete poslušati naše savete kako bi smanjili šansu da do ovih kvarova dođe.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime