Kupujete stan – evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći

0

Kada u životu stignete do tačke koja podrazumeva kupovinu sopstvenog stana, mnogi će vam reći kako ste srećan čovek. Međutim, samo oni koji su prošli ili prolaze kroz ono što i vi, znaju da osim sreće, nesigurnost, stres i rizik je ono što vas takođe prati.

Oglasi na internetu – polazna tačka

Da biste koliko toliko osigurali sebe, najbolje bi bilo da najpre pročešljate oglase na internetu. One nekretnine koje nude agencije, po pravilu bi trebalo da vam garantuju manji stepen rizika. Stanovi koje oglašava vlasnik podrazumevaju direktnu komunikaciju sa vlasnikom nekretnine. Ovo je s jedne strane dobro, jer vam štedi novac, nema provizije, koju u slučaju kupovine uz posredstvo agencije, morate da platite. Opet, sa druge strane, podrazumeva da budete dosta oprezniji i dobro istražite nekretninu. Veoma niska cena u odnosu na tržišnu trebalo bi da upali lampicu sumnje. Da biste znali koliko je prosečna i realna cena za kraj koji tražite najbolje bi bilo da pogledate podatke o realizovanim prodajama nekretnina koje ćete pronaći na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, u okviru projekta masovne procene. To bi trebalo da vam bude reper u kom rasponu cena treba da se krećete. Ono što je još važno da znate jeste to da oglašene cene nisu uvek i i konačne, već su početna tačka za pregovore, a neretko se cena može spustiti i do 10 odsto. Zato slobodno gledajte i stanove koji prevazilaze za taj iznos vaš budžet.

Pravna provera

Da biste bili potpuno sigurni da nećete biti izigrana strana, bez obzira da li stan kupujete lično ili putem posrednika – agencije, najsigurnije bi bilo da proveru pravnog statusa stana uradi advokat za nekretnine ili pravnik sa iskustvom u ovoj oblasti. Iako mnogi smatraju da tu proveru  može da obavi banka ili notar, istina je da je tu reč o površnoj i najčešće rutinskoj proveri. Samo neko sa višegodišnjim iskustvom u potpunosti može da otkrije potencijalne rizike i spreči da se kupac suoči sa problemima u budućnosti. Ono što bi advokat za nekretnine trebalo da proveri jeste to da li zgrada ima upotrebnu dozvolu, postoje li tereti (hipoteka) i zabeležbe na nekretnini, da li se vodi sudski spor oko ove nekretnine. Idealno bi bilo da ispita i kretanje stana od jednog vlasnika do drugog, kao i na koji način je stan stečen. Važno je, takođe, utvrditi ko je de facto vlasnik stana, da li su izmirene sve dažbine, kao i da li postoje specifične situacije poput na primer te da je stan stečen tokom braka, što automatski znači da ga supružnici dele, iako se vodi na jedno ime. Ukoliko stan pripada firmi ili se adresa firme vodi na taj stan, advokat za nekretnine bi i na to trebalo da upozori. 

Novogradnja otvara nova pitanja

Kako se u novogradnji projekti najčešće ostvaruju kroz sufinansiranje nekoliko investitora, trebalo bi utvrditi koji stan pripada kom investitoru, kako bi se u budućnosti izbegao spor oko toga. Advokat za nekretnine bi takođe posebnu pažnju trebalo da obrati na građevinsku dozvolu i na pregled prateće dokumentacije, s obzirom na to da se najveći deo novogradnje gradi u sivoj zoni, što je dodatni rizik za kupca.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime