Nega novorođenčeta – sve važne informacije

0
FOTO: PIXABAY

Bebina, a naročito koža novorođenčeta se razlikuje od kože odraslih, prvenstveno zbog toga što je mnogo tanja, pa samim tim i mnogo osetljivija.

Kupanje novorođenčeta

Upravo zbog svoje nežnosti, bebina koža je veoma sklona gubitku vlažnosti. Naročit oprez, kada je nega novorođenčeta u pitanju, savetuje se pri kupanju. Dugotrajan boravak u vodi može isušiti bebinu kožu i skinuti sa nje zaštitna prirodna ulja. Zbog toga dolazi do perutanja i suvoće.

Isušivanje bebina kože – oprez

Dužina kupanja ne bi trebalo traje više od 10 minuta. Takođe, ne savetuje se ni svakodnevno kupanje. Sasvim je dovoljno 3 – 4 puta nedeljno, a svakodnevno treba prati predeo koji prekriva pelena.

Na taj način se izbegava isušivanje kože, a dodatno pomaže i korišćenje blagog sapuna.

Uvek koristite kozmetiku koja je specijalizovana za bebinu kožu i koja može da se koristi od rođenja. Nemojte upotrebljavati kupke, sapune i kreme koje koriste i starija deca.

Vodite računa o tome da je u prostoriji u kojoj kupate novorođenče uvek prijatno toplo, da se beba na bi prehladila.

Za brisanje koristite nove i mekane, prethodno oprane, pamučne peškiriće. Bebina koža se suši tapkanjem, nikako grubim pokretima i brisanjem.

Nega bebine kože

Nakon kupanja i sušenja, preporučuju se preparati za negu bebine kože – puderi, kreme, losioni, masti…

Puder nemojte nikada sipati direktno na bebinu kožu. Na taj način izbegavate da beba udahne sitne čestice koje se na taj način razlete. Puder možete nanosite tako što ga prvo lagano sipate na svoje dlanove, pa tek onda nanesete u tankom sloju na bebinu kožu.

Za negu bebine kože koristite pudere koji su napravljeni po specijalnoj formuli i koji su prilagođeni za nežnu kožu. Nemojte koristiti pudere koji sadrže parfeme i hemikalije.

Kozmetika za bebe

Kozmetika za bebe bi trebalo da je napravljena od prirodnih proizvoda, ali to nije uvek slučaj. Potrudite se da uvek istražite o proizvodu koji nameravete da kupite, ili bar da pročitate deklaraciju u radnji. 

Najbolje je da svoje novorođenče negujete kozmetikom koja je prirodna i organska. Pošto bebe imaju veoma osetljivu i nežnu kožu, samo na taj način ćete joj pružiti pravu negu.

Nemojte koristiti antibakterijske proizvode koji mogu da izazovu iritacije ili osip po koži.

Takođe, nemojte koristiti previše preparata za negu, naročito tokom kupanja. Bebina koža ima svoj uljani zaštitni sloj, a koristeći puno kupke ili sapuna, vi ga možete skoro potpuno eliminisati.

Uvek dobro pregledajte bebinu kožu, naročito kada koristite nove preparate, da biste se uverili da nije došlo do alergijske reakcije.

Za negu kože nakon kupanja možete koristiti različite kreme, masti i losione. Najbolje je da birate što masnije, kako biste adekvatno održavali prirodnu vlažnost kože novorođenčeta.

Promene na koži kod novorođenčeta

Kod bebe se najčešće javlja pelenski osip ili ojed od pelena. Kako biste sprečili komplikacije, češće menjajte pelene, redovno i temeljno čistite predeo ispod pelena, a ukoliko je potrebno promenite i proizvođača pelena.

Veoma sitan osip nalik bubuljicama je veoma karakterističan kod novorođenčadi. To može značiti da beba ima alergijsku reakciju, odnosno atopijski dermatitis (ekcem). Ekcem se može držati pod kontrolom, pa je zato važno da bebu povedete pedijatru, kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime