„Sprečio sam NATO vojnike da uhapse generala srpske policije“

0

Bivši diplomata Nebojša Vujović rekao je danas da je u junu 1999. godine sprečio NATO vojnike da uhapse policijskog generala Obrada Stevanovića.

Vujović je agenciji Beta kazao da je NATO pokušao da uhapsi Obradovića odmah posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, u francuskoj vojnoj bazi u selu Blace, 9. juna 1999. godine.

PROČITAJTE I: SRBIJA DOBIJA NOVI ULTIMATUM!

PUTINOVA NOVA STRATEGIJA JE USPELA! KREĆE OFANZIVA KAKVU NIKO NIJE OČEKIVAO

„Sve se dogodilo nakon što su predstavnici NATO prihvatili član 1. Kumanovskog sporazuma da je Kosovo i Metohija integralni deo Savezne Republike Jugoslavije. S naše strane sporazum su potpisali generali Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović, a sa strane NATO general Majkl Džekson. Odmah posle potpisivanja sporazuma, grupa od šest naoružanih NATO vojnika opkolila je mene i generala Stevanovića, a generali Majkl Džekson i Džonatan Bejli, koji su predvodili te vojnike, rekli su nam da se Stevanović nalazi na zapečaćenoj optužnici Haškog tribinula i da imaju nalog za njegovo hapšenje“, ispričao je Vujović, koji je bio šef političke delegacije Savezne Republike Jugoslavije u pregovorima s NATO.

Vujović je kazao da se suprostavio hapšenju Stevanovića, rekavši da bi bio presedan da se uhapsi potpisnik Kumanovskog sporazuma i da bi se tome smejao ceo svet.

„Oni su pokazali koverat sa zapečaćenom optužnicom Haškog tribunala protiv Obrada Stevanovića i kazali nam da Stevanović mora da pođe s njima. Pitao sam ih da li su oni normalni i rekao da Stevanović ne može nigde bez mene. Zatražio sam hitan razgovor s njihovim nadređenima, jer sam smatrao da potpisnik Kumanovskog sporazuma ne može da bude uhapšen“, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, ubrzo je uspostavljena telefonska veza s Marti Ahtisarijem, Stejt departmentom i NATO bazom u Avijanu.

„I mene su uključili u telefonske razgovore. Rekao sam im da potpisnik Kumanovskog sporazuma ne može da bude predmet bilo kakve optužbe. Posle tih razgovora, general Džekson je pocepao zapečaćeni koverat, a Stevanoviću je rečeno da više nikada ne sme da ode na Kosovo“, ispričao je Vujović.

Obrad Stevanović (70) se 2020. godine pojavio u Hagu kao svedok odbrane u procesu protiv Jovice Stanišića i Frenka Simatovića.

Ambasador Nebojša Vujović bio je kao šef diplomatske misije SRJ u SAD, član pregovaračkog tima u Dejtonu 1995. godine.

Izvor: Beta

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime