Unuk Josipa Broza mora u zatvor

0
Foto: Profimedia

Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam meseci zatvora Edvarda Broza (70), jednog od unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, zbog izazivanja saobraćajne nesreće 1992. godine u Zemunu, saznaje Tanjug.

U toj nesreći poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede.

Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

On nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine.

Ovom presudom, koja je danas objavljena, odbijene su kao neosnovane sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 26. novembra 2020. godine.

Broz je osuđen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Njemu je takođe izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije od šest meseci, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Prema presudi, on je 20. avgusta 1992. godine, vozio pod dejstvom alkohola od 2,05 promila u krvi, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa.

Krećući se Ugrinovačkom ulicom neprilagođenom brzinom od 110 kilometara na čas, počeo je da pretiče vozilo kojim je upravljala T.K. i autobus GSP, a da se prethodno nije uverio da time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera i da je preticanje bezbedno.

Prešavši u traku namenjenu za vozila iz suprotnog smera, on je prednjim levim delom svog vozila udario u vozilo iz suprotnog semra u predelu levog prednjeg točka kojim je upravljao B.S, nakon čega se odbio udesno i nastavio kretanje, a zatim udario u električni stub.

“Usled toga je suvozač u njegovom vozilu sada pokojni G.P. zadobio teške telesne povrede od kojih je usled iskrvavljenja odmah nastupila smrt, a oštećeni Ž.P. i E.B. teške telesne povrede”, navodi se u presudi.

Brozu i prvostepena presuda izrečena u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.

On je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na granicnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Tačnije, nije se pojavio na rocištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

ALO/TANJUG

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime