Obrada drveta – koji električni alati su vam potrebni?

0

Bilo da ste početnik ili imate određeno iskustvo u obradi drveta, kvalitet rada, pored vašeg umeća, zavisi i od alata koji se pri obradi koristi. Alati za obradu drveta se koriste za hoblovanje, testerisanje, brušenje i ostale procese obrade materijala od drveta i znatno ih olakšavaju.

Iako su ručni alati kao što su skalpel, čekić, šrafciger, dleta i vinkl neophodni za svaku obradu drveta, električni alati su ključni za brzinu, efikasnost i preciznost obavljanja zadataka.

Ukoliko niste sigurni koji sve električni alati postoje i koji su vam neophodni za početak, u nastavku teksta pročitajte koje alate je potrebno da nabavite.

#1 Frezer – glodalica za drvo

Ukoliko želite bržu i precizniju obradu drveta onda vam je potreban frezer ili glodalica za drvo. Iako je skuplja od ručnog alata, pri preradi drveta ona stvara manje otpadnog materijala pa je ekonomičnija za upotrebu.

Sastoji se iz električnog motora koji velikom brzinom okreće nož ili bit. Zbog svoje preciznosti, uz pomoć frezera možete napraviti lepe i uredne ivice na stolovima, stolicama i ostalom nameštaju, a pogodna je takođe i za pravljenje spojeva u drvetu i rezbarenje.

Prilikom kupovine glodalice za drvo potrebno je obratiti pažnju na karakteristike kao što su jačina motora, elektronske kontrole promenljive brzine i stezna cev koja se jednostavno menja.

#2 Električna kružna testera – cirkular

Električna kružna testera je alat za obradu drveta sa najširom primenom. Omogućava precizno rezanje drveta pod različitim uglovima. Prenosiva je i laka za rukovanje, a seče podjednako precizno kao i stoni cirkular.

Kada kupujete cirkular obratite pažnju na snagu motora i prečnik lista kružne testere. Što je snaga motora veća, to je testera pri većem opterećenju preciznija. Važno je i da se podešavanja dubine reza i ugla obavljaju jednostavno i brzo, kako vam ne bi oduzimala dodatno vreme.

#3 Električna ubodna testera – sečenje drveta pod uglom

Ukoliko vam je potrebno brzo sečenje drveta bez velike preciznosti, ubodna testera je najbolji alat za to. Uz pomoć nje možete seći drvo u krug, krivolinijski ili pod određenim uglom.

Deo alata koji obavlja rezanje drveta je testerica, koju je neophodno često menjati kako bi proces rada ostao efikasan. Njihovo menjanje se obavlja veoma brzo i jednostavno, a u zavisnosti od oblika dele se na U i T stezne glave.

Glavna prednost električne ubodne testere je ta što je predviđena za korišćenje jednom rukom za razliku od ostalih alata za obradu drveta. Ukoliko planirate da nabavite ubodnu testeru birajte oscilirajuću, zato što one pored vertikalnog imaju mogućnost i horizontalnog pomeranja.

#4 Električna brusilica – za pripremne radove

Šlajferica ili brusilica se koristi za brušenje predmeta od drveta i skidanje viška sloja, kako bi se dobila što ravnija površina za završno bojenje i lakiranje. Najviše se koristi za prilagođavanje oblika drveta i u pripremnim radovima. Zbog jednostavnog podešavanja brzine, snaga brusilice se može prilagoditi različitim potrebama.

Ukoliko ste početnik sigurno imate dilemu koja brusilica vam je potrebna. Iako je tračna bušilica najbrža, ona pravi oštre prelaze pa se ne preporučuje ukoliko niste vešti u njenoj upotrebi. Sa druge strane, vibraciona brusilica je previše spora, pa se najčešće savetuje nabavka rotacione ekscentar brusilice, koja će vam najefikasnije pomoći u pripremi površine za farbanje i lakiranje.

#5 Električna stona testera – prva velika investicija

Električna stona testera je veoma važan alat za obradu drveta i predstavlja prvu i najvažniju kupovinu u koju ćete uložiti veći novac. Poseduje sopstveno postolje ili se može postaviti na radnu površinu, a zbog svoje veličine naziva se i stacionarna mašina. Pogodna je za pravolinijske i zakose rezove, a njena glavna prednost je sposobnost perfektnog sečenja ravnih ivica. Ukoliko planirate renoviranje stana i zamenu parketa, ovo je posebno važno jer se parket mora u potpunosti uklopiti.

#6 Električna potezna testera – za precizno sečenje uglova

Nakon što ste nabavili kvalitetnu stonu testeru, sledeća na redu za kupovinu je električna potezna testera. Za njenu nabavku nećete morati da izdvojite veliku količinu novca, a koristi koje ćete od nje imati su ogromne.

Koristi se za precizno sečenje uglova – košene, zakošene i složene rezove. Ona omogućava naginjanje glave motora u da smera kako bi mogli da sečete i ravne i koso zakrivljene rezove. Najčešće se koristi za sečenje drveta za cik cak parkete i za brodske podove.

Ukoliko ste početnik sasvim vam je dovoljna testera od 25cm, međutim ukoliko ste iskusniji više će vam koristiti one od 30cm i 40cm.

Bilo da vam je obrada drveta hobi, želite da renovirate kuhinju ili promenite parket ili pak želite profesionalno da se bavite obradom drveta, električni alati će vam znatno uštedeti vreme. Uz pomoć njih nikada nećete ostati bez izvora energije koja je potrebna alatu za rad. Alati koje smo naveli će vam biti sasvim dovoljni za početak, a kako se budete usavršavali ovu kolekciju možete postepeno proširiti.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime