Šta je sve potrebno obezbediti pre dolaska bebe?

0

Život vas ne može pripremiti za neizmernu količinu ljubavi, sreće i privrženosti koju ćete osetiti kada prvi put budete držali dete u naručju, ali vi možete adekvatno opremiti vaš dom uoči bebinog dolaska.

Kao novopečeni roditelj ste verovatno u dilemi oko odabira odgovarajuće bebi opreme za vašeg mališana – da li kupiti sve neophodnosti odjednom ili se ipak odlučiti za metod dokupljavanja? Da li je bolje naslediti ili je pametnije nabaviti određene dečije stvari?

U želji da vam olakšamo prvu kupovinu i smanjimo tenziju, za vas smo pripremili mali vodič koji sadrži spisak najpotrebnijih stvari za dolazak vašeg deteta.

Nosiljke i kolica za bebe – sigurnost deteta na prvom mestu

Jedna od prvih stvari koju morate priuštiti je svakako transportna oprema, a ona najčešće podrazumeva nosiljku za bebe i kolica za bebe.

Nosiljka za bebe je, zbog svoje efikasnosti, vremenom dobila na popularnosti. Majke, ali i očevi, se sve češće opredeljuju za ovaj način prenošenja prvenstveno zbog visokog nivoa bezbednosti i sigurnosti koju pruža vašim najmilijima.

Topla preporuka mnogih iskusnih roditelja su definitvno kengur nosiljkeKengur nosiljke za bebe su veoma praktične jer mogu biti dizajnirane tako da vaš mališan bude na boku, grudima ili čak i iza vaših leđa, a pritom vam pruža veću mobilnost prilikom kretanja.

Kolica za bebu su podjenako bitna, jer su bolja opcija na duže staze. Iako se prvenstveno koriste za šetnju, ona mogu biti i odlična zamena za nunalicu, odnosno njihalicu, a neretko je da je majke upotrebljavaju i kao hranilicu. Investiranjem u kvalitetna i višenamenska kolica (2u1 ili 3u1 kolica) možete značajno uštedeti na novcu.

Ono na šta posebno treba da obratite pažnju jeste da vam sama kolica ne budu preteška za korišćenje. Torba za bebine stvari jeste propratna oprema i ona u sebi uvek treba da sadrži vlažnemaramice koje su PH neutralne kako bi godile osetljivoj bebinoj koži, potom pelene, presvlaku, flašicu, i cuclu.

Krevetac za bebe – za spokojan prvi san

Na listi najbitnije opreme za bebe je svakako adekvatan krevetac. Najpre treba da se odlučite za tip kreveca koji će odgovarati vašim individualnim potrebama, odnosno da li preferirate prenosivi ili drveni krevetac.

Prvi tip se preporučuje osobama koja vode dinamičniji način života, te su sklone čestim poslovnim putovanjima – ukoliko vaša karijera podrazumeva stalne promene lokacija, razmislite o kupovini ovakvog kreveta. Drugi tip se definiše kao standrdan, a njegova prednost je ta što ga možete privući uz svoj krevet i tako biti bliže bebi.

Dušek za krevetac je još jedna neminovnost koju morate obezbediti vašem detetu, a savetuje se da on bude čvrst kako bi vaša beba imala kvalitetniji san i kako bi se pravilnije razvila.

Uz njega, tu je i pamučna posteljina. Od esencijalne je važnosti da ona bude od prirodnih materijala kako ne bi izazvala kožne iritacije, jer je novorođeno dete sklono različitim osipima i crvenilima. U početku je neophodno da posteljina za bebe uključuje barem 2 nepropusna čaršafa radi lakšeg održavanja higijene i adekvatne nege novorođenčeta.

Naposletku, valjano je nabaviti i ogradicu za krevetac jer će ona osigurati potpunu bezbednost vašeg mališana. Ogradicu možete opremiti ukrasnim jastucima i igračkama koje će bebi privući pažnju i podstaći je da se dugo igra sama. Jedno istraživanje je zabeležilo da na ovaj način beba razvija kreativnost, što dalje utiče na intelektualni razvoj deteta.

Garderoba za bebe – od portikle do štramplice

Mnoge mame će se oko ovog koraka zaneti, te će verovatno uzeti više stvari nego što je njenoj bebi u početku potrebno. Kako deca brzo rastu, nije neophodno obezbediti previše garderobe jer će je relativno brzo i prerasti.

Osnovna bebi garderoba treba da podrazumeva sledeće komade odeće:

  • Benkice i bodići za bebe – u zavisnosti od vremenskih uslova najpre treba nabaviti bodije za decu različitih dužina rukava. Pa je tako potrebno imati bodiće bez rukava, sa kratkim i sa dugim rukavima. Kako je ovo elementarni komad odeće, savetujemo da nabavite makar 3 komada od svakog tipa.
  • Pantalonice za bebe – kao poseban deo garderobe, savetuje se da u prvim danima vašim mališanima obezbedite duge pantalonice, bilo da imate dečaka ili devojčicu.
  • Jednodelno odelo – u zavisnosti od vremenskih temperatura (da li je letnje ili zimsko vreme) obezbedite vašem detetu odelce na kratke ili na duge rukave. Ovakav tip garderobe je izuzetno praktičan u prvim mesecima. Naša preporuka je da nabavite makar 5 komada.
  • Čarapice za decu – propratan deo garaderobe koji često biva zaboravljen. Čarapice su veoma važan deo bebi opreme jer će održavati optimalnu temperaturu vašeg deteta, pogotovo za vreme zimi
  • Portikle za bebe – apsolutna neophodnost kada pričamo o bebi opremi, a naša topla preporuka je da obezbedite minimum 5 komada – trebaće vam
  • Jaknica za bebe – ukoliko je vaša beba rođena u zimskim mesecima, jaknica se podrazumeva, međutim za ovaj tip odeće je dovoljan jedan komad.

Nadamo se da vam je ovaj vodič bio koristan koliko i informativan, te da ćete znati kako da adekvatno pružite negu vašoj bebi u njenim prvim danima – srećno!

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime